Political Capital: Orbán Viktor moszkvai látogatása üzenetértékű

A miniszterelnök Mihail Gorbacsov temetésén vett részt az orosz fővárosban. Ő volt az egyetlen magas rangú politikai vezető a búcsúztatón.
Kékes Viktória

2022. szeptember 06. 10:56

Political Capital: Orbán Viktor moszkvai látogatása üzenetértékű

A Political Capital 5 pontban foglalta össze miért volt önmagán túlmutató diplomáciai jelentőségű a magyar kormányfő moszkvai útja:

 

1. A nyugati vezetők és a nyugati szövetségi rendszer Vlagyimir Putyin, illetve az orosz vezetés nemzetközi elszigetelésére törekszik Oroszország Ukrajna elleni agressziója és az ehhez kapcsolódó szankciók miatt. Orbán Viktoron kívül ezért egyetlen más nyugati ország vezetője sem vett részt a megemlékezésen.

A magyar delegáció Moszkvában. Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala

2. A látogatás beleillik az Orbán-kormány azon külpolitikai törekvésébe, hogy fontos, Oroszországgal kapcsolatos szimbolikus ügyekben is állást foglaljon, ezzel is hangsúlyozva a szoros magyar-orosz kapcsolatokat. Itt gondolhatunk Szijjártó Péter külügyminiszternek az invázió után a Barátság érdemrend visszaadására vonatkozó elutasító magatartására, vagy Kirill pátriárka uniós szankcionálásának megvétózására.

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

3. Az alacsony szintű ukrajnai diplomáciai látogatásokkal szemben a magasrangú magyar-orosz találkozók továbbra is kidomborítják Ukrajna negatív megítélését a magyar kormány részéről, miközben aláássák az Ukrajna támogatásában és Oroszország inváziójának elítélésében kialakult európai és euroatlanti egységet.

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala

4. Noha a moszkvai út a Fidesz antikommunista, rendszerváltáskori örökségéhez nyúl vissza, a harcos antikommunista kiállás nem jelent ellentmondást, mivel a miniszterelnök eddig is párhuzamosan építette a saját antikommunista, rendszerváltó mítoszát és az oroszbarát külpolitikáját.

 

5. A kormányoldal lehetőséget lát abban, hogy Orbán Viktor ott volt a temetésen, a nyugati vezetők nem. A kormányoldal álszentséggel és az értékei feladásával vádolhatja most a Nyugatot.