Political Capital: hazug, manipulatív, a Fidesz-tábor egyben tartására szolgál a Fidesz álfelmérése

Ez lehet a rövid meghatározása a nemzeti konzultációnak csúfolt, méregdrága kampányeszköznek.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 28. 07:27

Political Capital: hazug, manipulatív, a Fidesz-tábor egyben tartására szolgál a Fidesz álfelmérése

„A brüsszeli szankciókról szóló nemzeti konzultáció előkészítése már zajlik. A pontos témákkal és a lebonyolítással kapcsolatban a következő napokban nyújtunk majd tájékoztatást.”  

 

– nagyjából ezt a választ kapta eddig mindenki, aki az Orbán Viktor által bejelentett nemzeti konzultációról érdeklődött. A legalább 6, de akár 10 milliárd forintba kerülő felmérésről Győri Lóránt, a Political Capital elemzője a Népszavának a többi között azt mondta,  

 

a nemzeti konzultációk eddig is a kormányzati álláspont elfogadását segítették, manipulatív módon megfogalmazott, kérdésekbe burkolt állításokat tartalmaztak, az adatok kezelése nem volt átlátható.

 

Tény, hogy a kormány úgy akar sok milliárdos nemzeti konzultációt tartani, hogy Orbán Viktor hét szankciócsomagból hatot megszavazott az Európai Unióban. Győri szerint

 

„az elmúlt tizenkét év elhibázott gazdaságpolitikájáért a Fidesz nem vállalja a felelősséget, helyette ismét a külföldi szereplőkre mutogat”.

 

Az elemző emlékeztet, a Fidesz által emlegetett háborús infláció egy része korábban is megvolt: 2021-ben már 7,4 százalékos volt a pénzromlás.  

 

Orbán Viktor a hét szankcióból csak az orosz Kirill pátriárka szankciós listára vételét vétózta meg, minden más korlátozást elfogadott Oroszországgal szemben.

 

„Az ellenzéknek ugyanis nincs elegendő médiaelérése, nem képes hatékony kommunikációt folytatni. A kormány sajtófölénye és az ennek segítségével kiépített »véleménybuborék« viszont még azt is lehetővé teszi, hogy a Fidesz különösebb belpolitikai következmények nélkül mást mondjon idehaza és külföldön.”

Címlapon

mutasd mind