Political Capital: nem számoltak meg még félmillió szavazatot, 137–138 Fidesz-mandátum is lehet a vasárnapi választás végeredménye

A legfontosabb tanulság: hamis volt az a feltételezés, hogy a jobbikos szavazók át fognak szavazni egy összellenzéki listára.
Kékes Viktória

2022. április 07. 10:09

Political Capital: nem számoltak meg még félmillió szavazatot, 137–138 Fidesz-mandátum is lehet a vasárnapi választás végeredménye

Konferenciát szervezett a Political Capital mindössze három nappal a vasárnapi országgyűlési választások után. Nyitóelőadásában László Róbert elmondta, hogy a Fidesz újabb kétharmados győzelmére senki nem számított. Maga a kormánypárt sem. A választási szakértő arról is beszélt, elemezni még nehéz az eredményeket, de a jobbikos szavazók viselkedését mindenféleképpen érdemes megvizsgálni. Ők azok ugyanis, akik valószínű, hogy „hiányoztak az urnák környékéről”. 

 

László kiemelte, hogy ez még korántsem a végső eredmény. Hátra van még a külképviseleteken és az átjelentkezéssel szavazók szavazatainak megszámlálása is. Ezek összesen körülbelül 500–600 ezer szavazatot jelentenek. Ez azt is jelenti, hogy a Fidesz mandátumainak száma egészen biztosan meghaladja majd a 135-öt.

 

Forrás: Political Capital Facebook

Az ellenzéki listára körülbelül 1,8 millió választó szavazott – ez pedig megyei bontásban nagyjából megfelel a 2018-as eredménynek.

Forrás: PC Facebook

Ami viszont lényeges különbség: minél nagyobb volt egy megyében 2018-ban az összellenzéki eredményben a Jobbik-szavazatok aránya, annál nagyobb mértékű volt a 2022-es szavazatcsökkenés. Azaz 

 

hamis volt az a feltételezés, mely szerint a 2018-as jobbikos szavazók fegyelmezetten át fognak szavazni egy ellenzéki listára.

Forrás: PC Facebook

Hogy merre mehettek ezek a szavazók? 

 

  • 350 ezer szavazó a Mi Hazánkhoz,
  • míg 200 ezer a Fideszhez csatlakozott.
  • Az ellenzéki lista is feltehetően képes volt megszólítani 350 ezer exjobbikost,
  • de még a Kétfarkú Kutya Párt is képes volt 100 ezer szavazót elszipkázni.

 

Ez tehát azt jelenti, hogy a Jobbik 2018-as szavazóinak kevesebb mint a fele volt hajlandó az Egységben Magyarországért listájára szavazni.

Forrás: PC Facebook

 

Miért nem lehetett ezt előre látni? 

 

Korábbi kutatások (például a Závecz Research 2020 novemberi mérése) azt jelezték előre, hogy a jobbikos szavazók 81 százaléka mutat átszavazási hajlandóságot. Egy évvel ezelőtt pedig a kutatók arra jutottak, hogy „az ellenzéki pártok szavazóinak a közös lista melletti elkötelezettsége lényegében teljes körű, 97 százalékuk arra voksolna”. László Róbert szerint a kutatások ilyen mértékű tévedése azt mutatja, hogy nekik is másként kell valamit csinálni a jövőben. 

 

A teljes konferencia visszanézhető a Facebookon.