Policy Agenda: minden harmadik magyar a létminimum alatt él 2020 óta

Budapesten az emberek 19, a községekben átlagosan 40 százalékának nem volt a minimális életszínvonal fenntartásához elegendő pénze. A helyzet azóta minden bizonnyal csak tovább romlott.
Kékes Viktória

2023. március 21. 07:18

Policy Agenda: minden harmadik magyar a létminimum alatt él 2020 óta

A magyarok 30 százaléka élt a létminimum alatt 2020-ban – ez derül ki a Policy Agenda friss elemzéséből, amelyet a hozzáférhető legfrissebb, két évvel ezelőtti adatok alapján számoltak ki. 

 

Belyó Pál, az intézet kutatási igazgatója az RTL Híradónak azt mondta, 

 

„a magyar lakosság 30 százaléka él a létminimum alatt, ez egy elég megrendítő dolog, és pár év alatt azért nem javul ez a helyzet, hanem némileg még romlik is”.

 

Míg Budapesten az emberek 19, addig a községekben 40 százaléka élt létminimum alatt 2020-ban. Az észak-alföldi megyékben volt a legrosszabb a helyzet, itt az emberek több mint 43 százaléka élt létminimum alatt.

 

A létminimum egy hasznos mutató, amelyet Európa-szerte használnak a döntéshozók. Magyarországon 1991 és 2015 között a KSH számolta ki, ekkor azonban egész egyszerűen felhagytak ezzel – szakmai okokra hivatkozva. Sokan azonban politikai nyomást sejtettek a döntés mögött, hiszen nyilvánvalóan meglehetősen kellemetlen azzal szembesíteni a kormányt, hogy a magyar társadalom egyharmada (2015-ben egész pontosan 35 százaléka) a létminimum alatt él. 

 

Vélemények

mutasd mind