Polgári ellenállást hirdetett a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 60 tanára

Arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a kormánytól továbbra sem kapták meg a beígért megbecsülést, és egyre méltatlanabb körülmények között kell dolgoziuk.
Kékes Viktória

2022. június 09. 11:06

Polgári ellenállást hirdetett a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium 60 tanára

Facebook posztban jelentette be a budapesti Illyés Gyula Gimnázium 60 tanára, hogy más lehetőség híján kénytelenek a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlni. Esetükben – mint írják - ez a következőket tartalmazza:

 

  1. A tanórák megtartásának megtagadását,
  2. minden iskolán kívüli, eddig tanárok vezette programoktól való távolmaradást,
  3. az érettségiztetés megtagadását,
  4. minden adminisztratív teendőnk (pl. naplóvezetés, bizonyítvány hitelesítés) felfüggesztését.

 

„Mi arra tettük fel az életünket, hogy diákjaink álmaiból és páratlan tehetségéből egy szabad, gondolkodó és eredményeire méltán büszke nemzet épüljön fel. Erre azonban addig nem kerülhet sor, amíg a növekvő árak között alig élünk meg a fizetésünkből, amíg a legjobbjaink külföldre kényszerülnek, amíg méltóságunkat, önbecsülésünket, a boldogulásba vetett hitünket a rendszer napról napra két lábbal tiporja”. 

 

 

Novák Katalin államfő május végén írta alá (a PDSZ és a PSZ kérése ellenére) azt a törvénymódosítást, ami lényegében lehetetlenné teszi a pedagógusok számára, hogy sztrájkoljanak. A kormány korábban már többször azt ígérte tárgyalni fognak a tanárok fizetésének megemeléséről és munkaterheik csökkentéséről, április 3 után azonban mindössze annyi történt, hogy Orbán Viktor az oktatást (az egészségüggyel együtt) a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium alá rendelte. Pintér miniszteri meghallgatásán többek között azt mondta, „oktatni csak abban az osztályban lehet, ahol rend van”, és hogy a tanárok polgári engedetlenségét „nem fogadja el”, mert az nem része a jogrendnek.

Címlapon

mutasd mind