Novák Katalinnak sem kell attól tartania, hogy spórolnia kell

Idén plusz egymilliárddal toldotta meg a Köztársasági Elnök Hivatalának költségvetését a kormány, jövőre pedig gyakorlatilag az eddigi összeg duplájából gazdálkodhat az államfő.
Kékes Viktória

2022. július 27. 11:19

Novák Katalinnak sem kell attól tartania, hogy spórolnia kell

Lassan minden magyar a saját bőrén érzi, hogy nehéz idők jönnek, spórolni kell. Vannak persze szerencsések, akiket nem érint a rekordmagas infláció, a forint mélyrepülése, a növekvő rezsiárak és a katás vállalkozások ellehetetlenítése. 

 

A miniszterelnök, a kormány tagjai, az országgyűlési képviselők mellett Novák Katalinnak sem kell attól tartania, hogy spórolnia kell a hivatali kiadásokon. Július közepén ugyanis úgy döntött a kormány, hogy több mint egymilliárd forinttal növeli a Köztársasági Elnök Hivatalának költségvetését. Ebből 689 millió dologi kiadásokra és beruházásokra megy, 400 millióval pedig a hivatal protokollköltségét növelik. (Ez utóbbi csaknem duplája a korábbinak.)

 

Már csak azért is érdekes ez a nagyvonalú emelés, mert a 2023-as költségetés egyébként is igen bőkezűen bánik Novák Katalin hivatalával: 2023-ban majdnem megduplázódik a személyi juttatások kerete (1,5 milliárdról 2,7 milliárdra), és a működésre is sokkal több jut majd (750 millió forint helyett 1,3 milliárd), mint ami az idei költségvetésben szerepelt.

 

Ennyi pénzből bőven jut a borsos tanácsadói szerződésekre, például a CÖF szóvivőjének, Fricz Tamásnak havi 973 ezres fizetésére is. De az rtl.hu összesítéséből az is kiderül, hogy Fricz mellett havonta 650 ezer forintért végez az ügyvédi törvény hatálya alá tartozó tevékenységet a Balsai Ügyvédi Iroda, amelyről korábban az Átlátszó írta meg, hogy az egykori MDF-es miniszterből lett fideszes országgyűlési képviselő, majd alkotmánybíróvá választott Balsai István fia, ifjabb Balsai István érdekeltsége. Ezen felül milliók mennek el havonta különböző ügyvédi irodákkal kötött szerződésekre is.

 

Azt viszont nem tudni, hogy mi indokolta a hivatal költségvetésének ilyen nagyvonú emelését (különösen most, amikor spórolást hirdetett a kormány), mivel az rtl megkeresésére Novák hivatala nem reagált.