Szakdolgozatának jelentős részét plagizálta a Kölcseys tanárokat kirúgó tankerületi vezető

Marosi Beatrix diplomamunkájának körülbelül negyven százaléka a Control+C, Control+V billentyűk nyomogatásával készült el.
Kékes Viktória

2022. október 13. 08:02

Szakdolgozatának jelentős részét plagizálta a Kölcseys tanárokat kirúgó tankerületi vezető

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hétfőn, egy Facebook-oldalára feltöltött bejegyzésben mutatta be, hogy egy szakértővel átnézette a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból öt tanárt kirúgó Marosi Beatrix diplomamunkáját. A vizsgálat eredménye szerint a szakdolgozat „jelentős része rossz plágium” mert a szerző, a Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetője szakdolgozatának „legalább harmadát plagizálta, és konzulense nevét sem tüntette fel”. 

 

Jámbor András országgyűlési képviselő még aznap levelet írt Pintér Sándornak, amiben arra kérte az oktatásért (is) felelős minisztert, és a KLIK vezetőjét, hogy 

 

„indítsanak vizsgálatot a mi gyerekeinket is felügyelő Belső-Pesti Tankerület vezetőjének, Marosi Beatrixnak a plágiumügyében, és ha igaz a plágium, rúgják ki”.

 

Hadházy szerdán egy újabb „tragikomikus csavarral” jelentkezett az ügyben: 

 

„Egy újabb tudós honfitársunk ugyanis felhívta a figyelmet arra, hogy Marosi még annak a Jámbor Andrásnak a cikkéből is lopott, aki immár képviselőként Pintérhez fordult a plágium ügyében ... Marosi (amúgy erkölcs és etika szakos pedagógus) még a »szakdolgozatot« lezáró elmélkedést is megspórolta és inkább Jámbor András cikkéből copy-paste-elt ki pár mondatot. Igaz, a cikket felsorolta a források között, de azt nem jelezte, hogy szó szerint vesz át belőle mondatokat. Pedig tudta, hogy mi az az idézés és hogyan kell azt csinálni, mert egy bekezdéssel később már egy másik klasszikust, Dosztojevszkijt idézte szó szerint, immár helyesen, idézőjellel, forrásmegjelöléssel...”

 

A plágium ügyében a Kodolányi Egyetem vizsgálatot indított. 

 

Közben a budapesti Madách Imre Gimnázium egyik tanára feltöltötte a Facebookra azt a fenyegető levelet, amelyben Marosi arra szólítja fel, hogy a jövőben tartózkodjon a polgári engedetlenség eszközétől. Juhász Erzsébet – magyartanár lévén – kijavította a helyesírási hibáktól hemzsegő dokumentumot. Lehet, hogy Marosi Beatrix jobban járt volna, ha ezt is plagizálja.

 

Vélemények

mutasd mind