Előnyben a Veszprém a döntő első meccse után: Pick Szeged–Telekom Veszprém 28–29 (16–15)

A bajnoki döntő szegedi mérkőzésén rengeteg volt a hiba, heteseket és ziccereket hagytak ki a mieink, ami megbosszulta magát.
Cservenák Zoltán

2022. június 03. 20:50

Előnyben a Veszprém a döntő első meccse után: Pick Szeged–Telekom Veszprém 28–29 (16–15)

Pick Szeged–Telekom Veszprém 28–29 (16–15)
Férfi kézilabda NB I, bajnoki döntő, 1. mérkőzés. Szeged, PICK Aréna, dr. Bérczy Mihály sportcsarnok, 6500 néző. Vezette: Hargitai, Markó.
Pick Szeged: Mikler – Sostaric 1, Tönnesen 1, Gaber 2, Mackovsek 5, Henigman 1, Bombac 1. Csere: Alilovic (kapus), Radivojevics 2/2, Bánhidi 2, Garciandía 1, Frimmel 5/3, Rosta, Bodó 5, Martins 2. Vezetőedző: Juan Carlos Pastor.
Telekom Veszprém: Corrales – Marguc 1/1, Jahja 7, Mahé 3/2, Blagotinsek 1, Lauge 3, Strlek 4. Csere: Cupara (kapus), Ligetvári, Nenadics 4, Nilsson 2, Lékai 2, Maqueda 2. Vezetőedző: Momir Ilics.
Hétméteres: 10/5, ill. 3/3.
Kiállítás: 6, ill. 8 perc.

 

Mahé mellélövésével kezdődött a találkozó, Mackovsek viszont a jobb szélről betalált. Egyenlített a Veszprém, Strlek a bal szélről lőtt gólt. Bombacot lökték a hatoson belül, a befújt hetest Radivojevic a bal alsóba vágta, 2–1 volt a 2. perc végén. Yahia góljával egyenlítettek a vendégek, 2–2. Szép betörésből szerzett gólt az egyiptomi. Tönnesen, mint egy buldózer ment a veszprémi falnak, Corrales védte a norvég átlövését, de maradt nálunk a labda. Henigman kezdett a bal szélen, hozzá került a labda, de a lövését Corrales védte. Az ellentámadásból gólt lőttek a vendégek, 2–3. Mackovsek gyönyörű gólt szerzett távolról, 3–3. Vélhetően azért kezdett Henigman Frimmel helyett, mert az előbbi jobb védekezésben, ezt fejtegette Danyi Gábor, a mérkőzés szakkomentátora.  

 

Mikler védett bravúrral, Gaber meg gólt lőtt a túloldalon. A veszprémi kapus ráesett Gaber lábára, le is kellett cserélni a szlovén óriást a 7. perc elején. De jött helyette Bánhidi Bence, aki sérüléséből tért vissza. Bánhidi március 5-én játszott utoljára. Yahia viszont mellette ugrott föl és gólt is lőtt, 3–4. Lauge kapott sárgát, Bánhidit tépte meg, hetest lőhetett a Pick, Radivojevic azonban ezúttal nem talált be, Corrales védett. Úgy nézett ki ekkor, hogy belőttük Corralest, már a harmadik nagy védése volt nyolc perc alatt. Bánhidinek sikerült hatástalanítani Yahiát egy blokkal. Mikler védte Strlek lövését. Mackovseket lökték a hatoson belül, újabb hetes. Fújolt a szegedi közönség, elég alattomos szabálytalanság volt. Radivojevic a második hetesét rontotta el! Corralesbe vágta a labdát. Maradt a 4–4. Bánhidi lépte túl a határt védekezésben, két perces pihenőt kapott. Bence lényegében letépte Blagotisnek mezét. Garciandia remekül védekezett, de elvesztettük a labdát. Sok hibával játszottak az egyébként is láthatóan ideges játékosok, a találkozó elején nagyon alacsony volt a színvonal.

 

Mikler spárgázta ki Nenadic lövését, nagyon kellett most Roli védése! Szép játék, ziccer, de földöntúli Corrales-védést láttunk, ilyen nincs. A megszerzett labdát Strlek az üres kapuba dobta, 4–5. Tönnesen betörésből Correles-be lőtte a labdát, de a bírók szabálytalanságot láttak Ligetvárinál, hetest kaptunk. Frimmel dupla felső kapufás gólt lőtt! Mázli, egyszerűbb gólokat vártunk, mert így megáll az ember szíve, 5–5. Yahiát nem tudtuk sáncolni, megint gólt lőtt átlövésből, 5–6, de Gaber lába úgy néz ki rendben van, betalált, 6–6. Mikler ezúttal védte Yahia átlövését a 14. percben. Rosta Miklós a pályán Gaber helyett. Tönnesen megint a földön, nem kímélték, igaz ő sem magát. Bombac harcolt ki hetest, az ötödik büntetőt Frimmel belőtte, 7–6, de lehetett volna ez ekkor 9–6 is. Pályára lépett Bodó Richárd.  

 

Nilsson gólt lőtt a veszprémiektől, 7–7. majd Yahia megint, 7–8. Lauge két percet érőn szabálytalankodott Gaber ellen, hetest kaptunk. Cupara jött a kapuba, de Frimmelt ez sem zavarta meg, 8–8. Bodó és Gaber pakolta össze Nenadicot, láthatóan igyekeztek ellene keményen védekezni a mieink. Ezúttal lőni tudott a veszprémi, de Mikler védett. Rosta befordult egy Bombac-passzal, Nilsson csak bántani tudta, megint hetes, a hetedik 18 perc alatt. Frimmel nagyon fölé lőtte, a negyedik maradt ki, 7/3 volt ekkor a statisztikánk. Mikler védett, az indításból Bodó lőtt gólt, 9–8 a 20. percben. Időt kért Momir Ilić, az Építők edzője. Lékai irányított innentől a veszprémieknél.

 

Nenadic betörésből belőtte első gólját. Eddig jól tartottuk a vendégek zseniális játékosát, 9–9. Újra pályára lépett Bánhidi Bence. Garciandia kézzel együtt lőtt gólt Corralesnek. Talán ebben benne volt a veszprémi kapus, 10–9. Lékai próbálta meg leegyegyezni Bánhidit, nem sikerült. Mikler hatalmas bravúrral védte Nenadic lövését, az ellentámadásból Bodó lőtt gólt, végre kettővel vezettünk, 11–9. Megérkezett a pályára a már veszprémi Maqueda, mindjárt egy kapufával kezdett, de elszórtuk a megszerzett labdát. Nilssont tüntettük el a hatos előtt, Bánhidi volt a ludas, két percre mehetett pihenni. A szegedi szurkolók elégedetlenek voltak az ítélettel. Szabálytalan elzárást fújtak Nilssonnál, Nenadic hiába lőtt gólt. Valljuk be, könnyű síppal fújták be a bírók. Martins lőtt gólt, 12–9, de jött Maqueda, 12–10 a 25. percben.

 

Frimmel csodálatos góllal nyitotta a 26. percet, 13–10. Nenadicot tüntettük el, hetes. Alilovic jött Mikler helyére, Marguc, belőtte, 13–11. Hét–egy a hetesek aránya ide, érdekes különbség. Frimmel lőtt mellé ziccerben. Még mindig sok volt a hiba. Lékai könnyű gólt lőtt, 13–12, Pastor időt kért. A szegedi mester leginkább a védekezéssel volt elégedetlen. Martins lőtt gólt, 14–12. Nenadic vágta a kapufára, de a kipattanót Maqueda sajnos belőtte, de a hatoson belülről jött ki, ez így szabálytalan, mégis megadták, 14–13. Több hiba is volt eddig a játékvezetésben. A 29. percben Frimmel megint kihagyta a ziccert. Strlek viszont betalált, legalábbis a bírók így látták a videózás után, 14–14. Garciandia átlövését védte Corrales. Nilsson nem tudott összeszedni egy bejátszást, indulhattunk, Henigman bevágta, 15–14. De Lékai egyenlített, 15–15, viszont Bodó az utolsó másodpercekben még betalált, 16–15, vezetünk a szünetben.

 

16–15, vezettünk a szünetben. Rengeteg volt a szegedi hiba, 3 hetes és több ziccer is kimaradt, kényelmesebb is lehetett volna a vezetés.

 

 

Gyors gólváltással indult a találkozó második félideje, majd Bánhidi harcolt ki hetest, amit Sostaric kapufára lőtt. Sajnos a kipattanót már védte Cupara. Ez volt a negyedik kihagyott hetes. Eladták a vendégek, majd hosszas támadás után Mackovsek lőtt gólt betörésből, 18–16. Mahé válaszolt, 18–17.  

 

Bombac tette be szépen a labdát a jobbról befutó Frimmelnek, aki ezúttal belőtte a ziccert, 19–17. Mikler védte Marguc lövését a hetedik percben! Elvesztettük a labdát, de Mikler hatalmasat védett megint! Mackovsek nem hibázott, 3 volt a különbség ide, 20–17, álomkezdés a második félidőben, Momir Ilić időt is kért. Nilsson talált be, 20–18, ez volt a svéd beálló első gólja. Bombac lassú lövése ment be Corrales lábai között, 21–18. Yahia tört be, de szabálytalankodtunk vele szemben, hetest kapott. Mahé belőtte, 21–19. Mackovsek elszórta a labdát, sokadik hiba volt ez, Strlek betalált, megint elszórakoztuk az előnyt, 21–20.  

 

Szerencsére Tönnesen javított, 22–20. Mahé elszórta, de Corrales védett ziccert, Frimmel hibázott sokadjára sajnos. Yahia lövését sáncolták a mieink. Nenadic rontott ziccerben, de Bombac is, szerencsére Corralesről hozzánk pattant a labda. Ha nincs Corrales a veszprémi kapuban, akkor 5-6 góllal vezettünk volna ekkor, legalábbis Danyi Gábor szakkommentátor szerint. Maqueda tüntette el Bombacot, hetes és két perces büntetés lett a jutalma. Martins hetesét azonban Cupara kivédte. Ilyen a világon nincs! Ez volt az ötödik kihagyott hetesünk. Sostarics a szélről lőtt gólt, 23–20. De kár a sok kihagyott hetesért!  

 

Henigman rángatta meg két perces kiállításért Blagotinseket, ráadásul a lengyel gólt is lőtt. Rossz üzlet volt ez nekünk, 23–21. Bombac lőtt emberrel a nyakán, Cupara védett, de nem fújtak a bírók. Nenadic betalált az ellentámadásból, 23–22. Pastor időt kért. Sokat hibázott a Veszprém is, nem tudtak gólt lőni. Bánhidi hagyott ki nagy helyzetet. Hosszú támadás végén Yahia egyenlített, 23–23. Megint visszajöttek három gólról a veszprémiek.

  

Bánhidi jó passzt kapott, és három hónap után belőtte első gólját, 24–23. Lauge lőtte be a túloldalon, pedig már fent volt a bírók keze, 24–24 a 21. percben. Maquedát kiállították. Tönnesen lövését Corrales védte. Nilsson ziccerét hárította Mikler, de Frimmel újabb ziccert hagyottt ki, Corrales védett. Az osztráknak ma nem ment. Tönnesen is elpuskázott egy nagy helyzetet, Correlas megint védett. Leindítottak a veszprémiek, de Mikler a saját térfele felénél becsúszva elütötte a labdát, utána Yahia átesett rajta. A bírók szerencsére jól látták a helyzetet, csak szabaddobást kaptak a vendégek. Yahia átlövését a hatoson belül állították meg a mieink, hetes, Mahé belőtte, 24–25. Bánhidinek ezúttal nem volt jó a bejátszás, jöhetett a Veszprém, így fordultunk az utolsó 5 percre. Nenadic góljával kettő az Építőknek, 24–26.  

 

Bánhidit bántotta Maqueda, hetes. Radivojevic belőtte, 25–26. Nenadic homorított nagyot, igaz, megtámasztották a karját, de nem volt annyira vészes, mint amekkorát esett. Lauge kapufát lőtt, miénk lett a kipattanó, Bodó egyenlített, 26–26. Yahia háttal lőtt gólt, miközben Tönnesen fogta, ilyen nincs! Az egyiptomi átlövő hat gólos volt ekkor, 26–27. „Na toljuk meg!” – kiáltotta Kishaver a hangosba, két és fél perc volt hátra. Bodót felborította Maqueda, Pastor mester időt kért. Bodó megint betalált, jó volt a zárás, 27–27. Nenadic 8 méterről középről átlőtte a falunkat, 27–28. Bodó és Bánhidi a labda útja, utóbbi emberrel a hátán talált be, 28–28. Fél perc volt hátra. Huszonegy másodperccel a vége előtt időt kért a veszprémiek edzője. Yahia belőtte, ahogy Ilić kérte tőle, 28–29, nyert a Veszprém, nem toltuk meg.

 

Rohanás, számolhatatlanul sok hiba jellemezte a találkozót, ami a nagy tét miatt vált kapkodóssá. Az a csapat nyert, ami kevesebbet rontott. A szegediek rengeteg hetest és ziccert kihagytak, ezen múlhatott a kényelmes hazai győzelem a döntő első meccsén. Visszavágó június 11-én Veszprémben.