Pick: 2020-ban új üzemet húznak föl az 5-ös útnál

A beruházásnak köszönhetően harminc százalékkal növelik a nemespenészes szárazáruk, köztük a kezdetek óta az eredeti receptúra szerint készülő téliszalámi értékesíthető mennyiségét – jelentette be Sutka László megbízott vezérigazgató.

2019. június 05. 06:57

– Zöldmezős fejlesztésként jövőre kezdjük el az új szegedi gyártóüzemünk építését, hogy pár esztendőn belül 30 százalékkal tudjuk növelik a szalámi gyártást – mondta el Sutka László.

Megtudtuk, a létesítmény több fázisban épül meg, először a szalámiüzem építését kezdik el, ahová a Maros utcai gyárat tervezik átköltöztetni. A teljes fejlesztés több mint tíz évet vesz igénybe, 2-3 éves, egymást követő ciklusokban hajtják majd végre a beruházást.

A legújabb technológiai gépek, berendezések és módszerek alkalmazásával kialakított, modern telephelyen hosszútávon biztosítható lesz a Pick termékek piaci versenyképessége, a munkahelyek megőrzése és bővítése, valamint csökkenthető az ipari termeléssel járó környezetterhelés, nem utolsó sorban pedig 15 ezer tonnás gyártó kapacitás létesül.

– Mindig is fontos volt számunka, hogy szegediek vagyunk. Nem véletlen, hogy a vállalatunk nevében is szerepel a Szeged szó, amit büszkén hordozunk. Azt gondolom, hogy mára Szeged és a Pick több ponton összenőtt egymással, és szimbiózisban élünk. Mi nem egyszerűen csak egy munkáltató vagyunk a régióban, hanem egyéb jelenlétünk révén részei vagyunk a város életének, kultúrájának is – emelte ki kérdésünkre a cég megbízott vezetője.

Nagy Sándor alpolgármestertől azt is megtudtuk, hogy a szegedi önkormányzat is aktívan részt vállal a beruházáshoz szükséges infrastruktúra előkészítésében, fejlesztésében.

– Az elmúlt két évben több egyeztetést is tartottunk a nagy közüzemi szolgáltatókkal, a Miniszterelnökséggel a Modern Városok programján belül – mondta Szeged városfejlesztési alpolgármestere. A telek közművesítése ugyanis jelentős költségekkel jár, ám ezt a környező egyéb fejlesztésekkel összhangban – ELI Tudományos Park, városi és egyéb rendezési tervek – célszerű végrehajtani.

– A gyárépítéshez szükséges infrastrukturális beruházás egy része ugyanis nemcsak a Picket érinti, hanem közérdek. Ha mindent a Picknek kellene megoldani, a beruházás nem lenne életképes. A város közreműködésével kétszer két sávosra bővülhet majd a régi ötös út a sztrádáig, valamint körforgalom épülhet a Pick-telek közepénél, de az ivóvíz ellátásban is szerepet vállal az önkormányzat.

A beruházás megkezdéséig sem tétlenkednek a Picknél. A vállalat ebben az évben több újítással, meglepetéssel is készül. Ennek részeként nyitotta meg kapuit a Pick Virtuális Múzeuma, ahol sok más hasznos, érdekes funkció, illetve játék mellett 360 fokos videó segítségével valóságszerű gyárlátogatáson vehetnek részt a látogatók. Továbbá a jubileum évében új termékek is a boltokba kerülnek, és a Pick téliszalámi is új csomagolást kapott az egyedi 150 éves logóval.

 

Korábban írtuk:

Sutka László a Pick márka 150. évfordulója alkalmából rendezett sajtótájékoztatón elmondta, a jelenleg tervezés alatt álló új készítményüzemet az M43-as autópálya 5-ös út találkozásánál lévő 100 hektáros fejlesztési területen építik föl.

– Az új üzem elsősorban az export bővítését teszi lehetővé – közölte a vezérigazgató.

Nézze meg a Szeged Televízió összefoglalóját is! További érdekesek a videó alatt!

Hírháttér jelleggel

A Pick Szeged Zrt. 2010-től a legnagyobb magyar agrárintegráció, a 8600 munkavállalót foglalkoztató, tavaly 266 milliárd forintos forgalmat elérő Bonafarm csoport tagja. A Pick 63 milliárd forintos forgalmával a csoport legnagyobb forgalmú tagja, 2100 alkalmazottjával pedig legnagyobb munkaadója.

A cég két szegedi, alsómocsoládi és bajai gyárában évente 40 ezer tonna húskészítményt állít elő, ebből csaknem 11 ezer tonna a téliszalámi, ez a jelenlegi kapacitás felső határát jelenti. Mivel a vállalkozás legmagasabb árfekvésű terméke, a téliszalámi értékben a felét jelenti a bevételeknek – közölte Sutka László.

– A magyar piacon a márkatermékek között tizenöt százalékos részesedésével a legnagyobb szereplő a Pick. A forgalom huszonöt százaléka export, a legfontosabb külföldi piac Németország, ahol saját disztribúciós cégen keresztül végzi az értékesítést a cég. A vállalkozás termékeit harmincöt országba exportálják, legrégebbi külföldi partnere az Alexander Grünfeld Svédországban, amely hetvenhat éve a szegedi cég vevője – mondta a szakember.

A nyilvánosan hozzáférhető beszámoló szerint a Pick Szeged Zrt. tavaly 63 milliárd 163 millió forint árbevételt ért el, szemben az előző évi 66 milliárd 392 millióval. A belföldi értékesítés nettó árbevétele 46 milliárd 721 millió forintra nőtt a 2017. évi 46 milliárd 87 millió forintról, míg az exportbevétel csökkent 20 milliárd 300 millió forintról 16 milliárd 442 millió forintra. A társaság üzemi eredménye 5 milliárd 454 millió forint volt 2018-ban, közel háromszorosa az előző évi 1 milliárd 858 millió forintnak.

Pick Márk 1869-ben 26 évesen váltotta ki iparengedélyét elsősorban búza-, és paprikakereskedelemmel foglalkozott, saját paprikamalma is volt, de már ekkor is készített szalámit. Dél-Olaszországban ismerte meg a szalámikészítést, de a receptúrát a magyar alapanyagokhoz és ízléshez igazította. 1883-ban a vállalkozás fő profilja már a szalámikészítés volt. A jelentős fejlődés Pick Márk fiai idejében történt, az 1930-as években elsőként alkalmazták az ipari hűtéstechnológiát az országban, ami lehetővé tett az egész éves gyártást, megsokszorozva ezzel a termelés mennyiségét. A szocialista tervgazdaság idején is töretlenül fejlődött az üzem, fontos exporttermék volt a téliszalámi. Az egyik fontos beruházás volt 1970–76 között az új gyártelep kialakítása. A rendszerváltást követően a cég privatizációja példaértékűen történt meg, vállalatcsoport jött létre a széthulló magyar élelmiszeripar elemeiből – ismertette a vezérigazgató.

– A téliszalámi százötven éve az eredeti receptúra szerint készül, a hagyományokat szalámimesterek örökítik generációról generációra. Jelenleg Függ István végzi ezt a munkát, aki negyvenhárom éve a cég munkatársa – mondta Sutka László.

Tovább olvasom