Pfizer-vezérigazgató: Valószínűleg évente kell majd ismétlő oltásokat beadatni

A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója szerint a belátható jövőben valószínűleg évente szükség lesz a koronavírus elleni oltások ismétlő dózisainak beadatására, mert várhatóan így lehet majd nagyon magas szintű immunvédelmet fenntartani.
Cservenák Zoltán

2021. december 03. 14:35

Pfizer-vezérigazgató: Valószínűleg évente kell majd ismétlő oltásokat beadatni

Albert Bourla a BBC brit közszolgálati televízión csütörtökön közzétett interjúban érzelmektől fűtött hangon beszélt arról is, hogy az oltásokat övező ál- és rémhírek terjesztői őt és családját sem kímélik. 

 

Az egyik elterjedt, sokak által ma is tényként kezelt rémhír szerint az ő felesége belehalt a koronavírus elleni oltásba, és őt emiatt – illetve egy másik rémhírváltozat szerint csalás gyanújával – őrizetbe vette az FBI. Mindebből természetesen egy szó sem igaz, „feleségem nagyszerűen érzi magát” – tette hozzá a Pfizer igazagatója.

 

Azon, hogy őt az FBI őrizetbe vette volna, még csak nevetett, de a felesége haláláról terjesztett rémhíren – amihez felesége fotóját is mellékelték a rémhír terjesztői – már nagyon felbosszantotta magát, és aggódni kezdett családja biztonsága miatt is.

 

A Pfizer vezérigazgatója kijelentette ugyanakkor: amit ő és családja ezen ál- és rémhírek miatt átél, semmiség azokhoz az emberéletekhez képet, amik a rémhíreket kitaláló emberek által terjesztett ostobaságok miatt vesznek oda. 

 

„Azok ugyanis, akik tényleg elhiszik, hogy feleségem belehalt az oltásba, azt mondják, hogy én ebből nem kérek” 

 

– fogalmazott Albert Bourla.

 

Arra a kérdésre, hogy milyen érvvel szállna szembe az oltásellenesek által terjesztett sztorikkal, Bourla kijelentette: sokan egyszerűen csak félnek az oltástól, és nekik üzeni, hogy a szeretet az egyetlen olyan emberi érzelem, ami erősebb a félelemnél. Az oltás beadatásáról vagy elutasításáról hozott döntésükkel az emberek nemcsak a saját egészségüket befolyásolják, hanem másokét is, mindenekelőtt azokét, akiket a legjobban szeretnek. 

 

„Vegyék a bátorságot saját félelmeik leküzdésére”.

 

 

Albert Bourla (fotó: Gian Ehrenzeller/Keystone/AP)

 

A felvetésre, miszerint a Pfizer az idén várhatóan 35 milliárd dollár forgalmat ér el, és többen úgy vélekednek, hogy a cég morálisan megkérdőjelezhető módon hasznot húz a világjárványból, Bourla kijelentette: az oltások milliók életét mentették meg és több ezermilliárd dollár veszteségtől kímélték meg a világgazdaságot.

 

Arra a kérdésre, hogy szükség lehet-e a harmadik oltási dózisok után negyedik, esetleg ötödik vakcinaadag beadatására is, Bourla azt mondta: az eddigi tapasztalatok alapján arra tippel, hogy évente lesz szükség a koronavírus elleni emlékeztető oltásra, annak érdekében, hogy „nagyon robusztus, nagyon-nagyon magas szintű védelmet” lehessen fenntartani.

 

A brit kormány csütörtökön bejelentette, hogy a következő két évre újabb 114 millió adag Pfizer- és Moderna-oltást kötött le. Nagy-Britannia a Pfizer/BioNTech-vakcinából 54 millió, a Moderna oltóanyagából 60 millió dózist rendelt 2022-re és 2023-ra.

 

A brit egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az ügylet olyan vakcinákra is kiterjed, amiket szükség esetén a gyártók hozzáigazítanak a legutóbb feltűnt, a korábbi változatokhoz képest jelentős mutációkat tartalmazó omikron koronavírus-variánshoz.

 

A brit gyógyszerfelügyelet (MHRA) ugyancsak csütörtökön bejelentette, hogy engedélyezte a Xevudy (sotrovimab) nevű vírusellenes gyógyszer nagy-britanniai alkalmazását. A tájékoztatás szerint a GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszergyár által kifejlesztett szer a klinikai próbák eredményei alapján 79 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedést, illetve a Covid-19 betegség okozta halálozást a magas kockázati kategóriába tartozó koronavírus-fertőzött felnőttek körében.

 

Albert Bourla a csütörtöki BBC-interjúban elmondta: a Pfizer már kidolgozott frissített vakcinákat az omikronhoz hasonlóan szintén Dél-Afrikában feltűnt béta, valamint az először Indiában azonosított, mára világszerte dominánssá vált delta variáns ellen, de ezekre nem volt szükség, mert e változatok ellen az eredeti vakcinák is hatékonyak.

 

A Pfizer már dolgozik az omikron variánshoz igazított vakcinán is, ez száz napon belül elkészülhet.

 

Az amerikai gyógyszergyár az idén hárommilliárd, jövőre négymilliárd adag vakcinát gyárt. Bourla azt ígérte, jövőre már minden ország annyi oltási adaghoz juthat hozzá, amennyire szüksége lesz.

 

(MTI)