Petőfitelepért dobog a szívük: Jarabekné Treplán Mariann és Reiner Betty kapta a városrész díját

Petőfitelep alapításának 100. évfordulóját és a 19. Szív napját ünnepelte a városrész szombaton. A díjazottak nem csupán szűkebb közösségüknek, hanem egész Szegednek példát mutatnak a közösségformálásból és -erősítésből.
Cservenák Zoltán

2022. június 11. 19:25

Petőfitelepért dobog a szívük: Jarabekné Treplán Mariann és Reiner Betty kapta a városrész díját

„Tizenkilenc éve, amikor az első Szív napját tartottunk, emlékszem, azt kívántam a városrész közösségének, hogy teremtsünk ebből hagyományt. A tizenkilencedik az már hagyomány” 

 

– mondta Botka László az elismerések átadása előtt. Szeged polgármestere emlékeztetett: 100 évvel ezelőtt az öreg Szegedről és a határon túlról is települtek emberek Petőfitelepre, voltak köztük mesteremberek, közalkalmazottak is.

 

„Egy olyan színes és vegyes társadalom alakult ki ebben a városrészben, ami mindig jellemző volt egész Szegedre, de a feljegyzések szerint már akkor is látszott, hogy az itt élők nagyon ragaszkodnak a közösségükhöz. A történelem folyamán mint összetartó közösségről írtak Petőfitelep népéről” 

 

– fogalmazott Botka László, aki szerint ennek az összefogásnak köszönhetően a városrész nagy fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban. A polgármester tapasztalatai szerint a petőfitelepieknek mindig van ötletük azzal kapcsolatosan, hogy mit kellene tenni a további fejlődésért.

 

„A jövőben is azon leszünk, hogy Szeged minden városrészében, így Petőfitelepen is minden évben tudjunk valami olyat tenni, ami a közösség életét szebbé és könnyebbé teszi” 

 

– mondta Botka László, majd gratulált a Petőfitelepért díjjal jutalmazott Jarabekné Treplán Mariannak, a Petőfi-telepi Művelődési Ház korábbi igazgatójának, aki 22 éven át dolgozott a helyi közösségért, valamint Reiner Betty óvodapedagógusnak, aki a helyi közösségének egyik motorja.

 

 

Önzetlenül segítenek

A díjátadó után Jarabekné Treplán Mariann elmondta, a közösségsegítő és közösségépítő munkát itt tanulta meg Petőfitelepen, a petőfitelepiektől. 

 

„Valahogy az itt élőkben ez benne van. Ebbe csöppentem bele. Az itteni közösségekben teljesen természetes, hogy önzetlenül dolgoznak egymásért.” 

 

Jarabekné Treplán Mariann január óta már a Szent-Györgyi Albert Agórában az összes művelődési házért dolgozik, de ahogy fogalmazott, a petőfitelepiek ezután is számíthatnak rá, hiszen a városrész mindig a szíve csücske marad.

 

Szív, kötődés és összefogás – ez adja a petőfitelepiséget

 

És ha már szív: a Szív Napján ugyancsak díjazott Reiner Betty még percekkel az ünnepség után is attól félt, hogy elsírja magát a kamera előtt a meghatottságtól.

 

„Meglepődtem nagyon és meghatódtam. Petőfitelep az otthonom, itt nőttem föl, és úgy érzem, jó nekem ebben a közösségben. Amit tudok, megteszek a közösségérét, szívvel teszem, amit vállalok” 

 

– mondta Reiner Betty, akinek a legfőbb célja az, hogy a petőfitelepi gyerekeknek minél élménydúsabb életük legyen. Az óvodapedagógusként dolgozó díjazott azt is hozzátette, gyerekkorában vásárról vásárral jártak, programokat szerveztek, és a néptáncos évei is arra sarkallták, hogy átadja a közösségépítés szeretetét a kicsiknek.

Jarabekné Treplán Mariann és Reiner Betty – közösséget és jövőt építenek

 

„A helyi művelődési ház programjai összefogják a közösséget, ez nagyban hozzájárul ahhoz a kötődéshez, ami adja a petőfitelepiség alapját”

 

– foglalta össze egy mondatban a helyi közösségépítés lényegét Reiner Betty.

 

Szénási Róbert: rengeteg fiatal költözik hozzánk, ezt is ünnepeljük

A szombati Szív napján tortázás is volt, a 100 éves Petőfitelep tiszteletére 100 szelet csokoládés tortával várták a helyieket a szervezők. Volt ugrálóvár és zenés programok, és bárki kipróbálhatta a helyi, tradicionális kézművességet is: volt gyékényes, fazekas, fafaragó, mézeskalácsos és textiles stand. A színpadhoz legközelebb eső asztalnál Simon Mihály azt mutatta meg, miként lehet újrahasznosítani a kidobásra szánt, régi reklámújságokat. Misi bácsi tíz éve készít használati tárgyakat papírból: a tálcától kezdve a fazék alátétig sok mindent. Több kiállítása is volt a helyi művelődési házban.

 

„Egy hurkapálcikával tekerem fel a szeletekre vágott újságpapírt, majd ezeket szövöm össze, így készülnek a használati tárgyak”. 

 

 Bárki leülhetett hozzá, Misi bácsi türelmesen tanított mindenkit.

Simon Mihály újrahasznosít

 

„A közösség összetartó erejét ünnepeljük a Szív napján, igyekeztünk idén is új programokkal színesíteni a rendezvényt” 

 

– mondta Szénási Róbert, Petőfitelep önkormányzati képviselője, aki annak örül a legjobban, hogy egyre több fiatal és családosok költöznek a városrészbe, ez biztosítja hosszú távon a közösség megmaradását. Ezt is megünneplik ilyenkor.

Címlapon

mutasd mind