Perújrafelvétel – Zilahy Tamás kisjátékfilmje

„Egyetlen igazság van a Földön, és ez az igazság az élet. Ne tagadjuk le hát a mámort, ha túl is vagyunk rajta. Az életből semmit sem kell letagadni.”

2018. június 06. 20:10

1901-ben Ady Endre, a Nagyváradi Friss Újság című napilapban tárcát jelentetett meg, Egy kis séta címmel, amely élesen bírálta a klérust, azon belül a Kanonok-sor lakóit. Ezt követően a káptalan beperelte az akkor még ismeretlen újságírót. Két év elteltével, 1903-ban született meg az ítélet: Ady börtönbe került.

Perújrafelvétel – Zilahy Tamás kisjátékfilmje

rendező – Zilahy Péter, operatőr - Bagi Ákos,  zeneszerző - Gerlóczy Zsigmond, vágó - Breitner Tamás, rendező munkatársa - Barna Zsuzsanna, hangmérnök - Almásy Péter, fővilágosító - Koch János

szereplők - Varga Vanda, Bokor Ágnes, Mészöly Anna, Maday Gábor, Eke Angéla, Vincze Erika, Karácsonyi Zoltán, Megyeri Zoltán, Kurely László, Fandl Ferenc, Kopek Janka, Konfár Erik, Schneider Zoltán, Takátsy Péter, Dénes Viktor, Novkov Máté, Somhegyi György
produkciós iroda - Movie Maker Kft.

„Egy nevetséges, de szörnyen igaz felfedezésre kellett jönnöm: a hozzám hasonló emberek nem illenek ebbe a világba, és a végzet azt mérte reájuk, hogy agyrémekért küzdjenek és haljanak meg. És lassan-lassan úrrá lesz ez a tudat. Keressük a szabadulást, keressük a feledést. Mámor, mámor kell minden áron. Bor vagy csók adja - mindegy. Ránk borul a köd. Haladunk tudat, hit, emlékezés, remény és cél nélkül. De ha néha a lélek hamvából felébred egy szikra, egy pillanatra eloszlik a köd, s irtózattal látjuk meg a valót. Ilyenkor írom meg egy-egy versemet.”