Pert indít Pankotai Lili a pécsi gimnáziuma ellen

Tavaly október 23-án beszélt a tüntetésen, káromkodásai miatt kikezdték.
Garai Szakács László

2023. január 20. 09:17

Pert indít Pankotai Lili a pécsi
gimnáziuma ellen

Lili azóta Budapesten tanul az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban. A Telexnek adott interjújában azt mondta, nem személyes bosszúról van szó, inkább példát akar mutatni mindenkinek, és szerinte vissza kell tolni a határokat. Zeller Judit, a TASZ jogi szakértője szerint Lili perének óriási a szimbolikus jelentősége.

 

A pert „figyelemfelhívásnak szánom, hogy a többi iskola, vezetőség, tankerület észrevegye, nem mindent engedhetnek meg maguknak, és a tetteiknek következményük van. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az én generációmnak már nagyon nem pálya, ami folyik a közoktatásban. Még mindig megmaradt a poroszos rendszer a kommunizmusból, csak ami régen egy körmös volt, az ma egy osztály előtti megalázás” – mondta Pankotai Lili.

 

Elmondta azt is, a családom rá bízta a döntést a perről. „Elmondtam a miértjeimet, ők elmondták a véleményüket. A barátaim vegyesen fogadták, látszik a diákokon, hogy félnek. Borzasztó látni, hogy azon kell aggódnia egy diáknak, milyen hátrányos következmények érhetik emiatt. És ez nem abból fakad, hogy mit mondtam a színpadon, vagy hogy a médiában milyen karaktergyilkosság folyt ellenem. Az én eltávolításom egy fájdalomcsillapító az ellen, hogy szembenézzünk a valósággal: magával a rendszerrel van hatalmas probléma. Ha én most nem álltam volna ebbe bele, akkor ugyanúgy homokba dugtam volna a fejem.”

 

Az iskolát pereli be úgy, hogy esetleg a fenntartót is be lehessen vonni. A TASZ most ott tart, hogy megírja a keresetet. A per Pankotai Lili személyiségi jogainak megsértéséről szól majd. Zeller Judit a TASZ-tól kifejezetten optimista volt az interjúban:

 

„arra számítok, hogy megnyerjük ezt a pert. És arra is, hogy komolyan veszik a diákok véleménynyilvánítási jogát az iskolában. Azt remélem, hogy ez a per egy precedens lehet a többi intézménynek is. Egymilliószor hallottam életemben, hogy az iskolában nem lehet politizálni, ami nem így van. Egyszerűen valamit kezdenie kell az iskolának azzal, hogy egy diák aktív, van politikai véleménye, erre nem reagálhat úgy, hogy retorziókat alkalmaz vele szemben. A véleményszabadság, és akár a politikai vélemény kifejtése alapjog, és azt nem korlátozhatja egy iskola.”