Percenként vettek fel milliókat bankautomatákból az állami cégekhez is köthető számlagyár emberei

Csak Szigetszentmiklóson 7,2 millió forintot vettek ki bankautomatákból a múlt héten leleplezett számlagyár emberei. Előfordult, hogy egyetlen nap alatt 23 alkalommal vettek fel pénzt, összesen 14 millió forintot – derül ki az RTL Híradó birtokába jutott információkból.
Kékes Viktória

2022. március 18. 08:48

Percenként vettek fel milliókat bankautomatákból az állami cégekhez is köthető számlagyár emberei

Amint arról mi is beszámoltunk, a gyanú szerint a Fuzik Zsolt nevéhez köthető bűnszervezet egyik fő tevékenysége a számlagyártás volt. 2018 januárja és 2021 nyara között a szervezet több mint 19 milliárd forintról állított ki számlát, az általuk okozott költségvetési kár közel négymilliárd forint. 

 

 

Olyan óriáscégek is érintettek az ügyben, mint a Mészáros Lőrinc vonzáskörzetéből kinőtt 4IG távközlési-informatikai gigakonszern vagy éppen az Antenna Hungária, ami az országos digitális földfelszíni televíziós és analóg rádiós műsorterjesztés kizárólagos szolgáltatója. A két cég egyesülését február végén minősítette Orbán Viktor nemzetstratégiai jelentőségűnek, ami azt jelenti, hogy a Gazdasági Versenyhivatal nem vizsgálhatja majd az üzlet körülményeit.

 

A NAV nyomozói szerint azonban nem csak arról van szó, hogy a gyanúsítottak nem fizették be az áfát. Sokkal inkább az volt a lényeg, hogy a számlák teljes összegét végigutalták egy bonyolult céghálón keresztül, majd a folyamat végén automatákból készpénzben vették ki az így „tisztára mosott összeget, amit sporttáskákban és szatyrokban juttattak vissza a hálózat vezetőjének. Ő pedig – a gyanú szerint – visszaosztott ebből a megrendelőknek, akik között állami vállalatok is feltűntek. 

 

A nyomozati anyagok szerint az Antenna Hungária 1 milliárd 154 millió forintnyi számlát, a Hungaro Digitel pedig 187 millió forint értékű számlát fogadott be a számlagyárban résztvevő cégektől. 

 

Hadházy Ákos szerint nem nehéz kitalálni mi lett a pénz sorsa:

 

„Ez a rendszer alkalmas arra, hogy jogtalanul keletkezett korrupciós pénzeket az állami cégekből ki lehessen vinni és aztán magánzsebekbe betenni.” 

 

Palkovics László azt állítja, nem tudott az Antenna Hungária érintettségéről. A cégtől a Híradó kérdésére azt válaszolták, hogy mindig a hatályban lévő jogszabályoknak megfelelően állítanak ki és fogadnak be számlát.

 

Ma már egyébként sem az Antenna Hungária, sem a Hungaro Digitel nincs állami tulajdonban. Mindkét cég a 4iG érdekeltségébe tartozik. A távközlési gigakonszern korábban Mészáros Lőrinc tulajdona volt, ma már Jászai Gellért (Mészáros jobbkeze) a többségi tulajdonos.

Címlapon

mutasd mind