Pénzügyi bizottság: a Szabó Bálint utáni időre készülnek

Legalábbis ez derült ki a bizottság elnöke, Tápai Péternek ironikus megjegyzéséből, amikor azért adta meg a szót Szabó Bálint képviselőnek, mert nem tudják, meddig élvezik még a jelenlétét.

2021. október 08. 09:57

Pénzügyi bizottság: a Szabó Bálint utáni időre készülnek

Vitán felül az aradi vártanúkra emlékező egyperces gyászszünet volt a legcsendesebb része a szerdai pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottsági ülésnek. Majd szócsatáktól és politikai ütésváltástól volt hangos a közel kétórás ülésterem.

Elsőként a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. vezetői posztjára egyedüliként jelentkező Szűcsné Kolonics Erika pályázatát tárgyalták meg. Írásbeli anyagához a jelölt szóban annyi kiegészítést fűzött, hogy tizenhárom éve dolgozik a cégnél, és kellő alapossággal ismeri annak működését.

A napirendek többségéhez hozzászóló Szabó Bálint az iránt érdeklődött a jelölttől, hogy miként kívánja eltüntetni a cég tavaly keletkezett 120 millió forintos hiányát.

Válaszként azt kapta a jelölttől, hogy ez a hiány nem az ő vezetése alatt keletkezett. Egyébiránt a világjárvány miatt elmaradt rendezvények miatt alakult így a gazdálkodás. Önmagában az a tény, hogy az idén megrendezhették a SZIN-t, már jelentősen csökkenti a veszteségeket. Szűcsné Kolonics Erika jelenlegi megbízott igazgató kinevezését támogatta a bizottság.

Egyebekben Szabó Bálint azt kérte a jelenlegi vezetőtől, hogy folytasson szakmaibb munkát az önkormányzati sajtó, ezen belül a Szeged.hu.

A Fidesz képviselői erőteljesen belekapaszkodtak a megyei kormányhivatalnak abba a törvényességi észrevételébe, ami szerint nem volna szabad közjegyzői díjat szedni az önkormányzati lakóingatlanokkal kapcsolatos óvadék letétbe helyezésekor. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a vitában jelezte, hogy 2006 óta közel húsz alkalommal módosították az önkormányzati tulajdonban lévő lakóingatlanok bérbeadásáról szóló rendeletet. Ilyenkor minden egyes alkalommal törvényességi szempontból megvizsgálta azt a kormányhivatal és annak jogelődje, de csak most kifogásolták annak a jelzett rendelkezését.

Sokadszor is vitát robbantott ki a megszűnt Cserepes sori piacról, és a terület jövőbeli hasznosításáról Szabó Bálint. A piac abban a formában, ahogy az elmúlt években működött gazdaságtalan volt, és túlhaladt rajta az idő – szólt hozzá a vitához Kovács Tamás gazdasági alpolgármester.

Nagy Sándor hozzátette: az értékbecslés szerint a telek hozzávetőleg 430 millió forintot ér, amit az önkormányzat értékesíteni kíván a közeljövőben. Egyelőre nyitott kérdés, mi épülhet itt.

Megközelítőleg 250 millió forintos éves árbevételre számíthat a MÁV-Starttól az önkormányzat a város villamospálya használata miatt. Közismert, hogy hamarosan menetrend szerint közlekedik Szeged és Hódmezővásárhely között a vasútvillamos, igénybe véve az 1-2-es villamos pályáját.

A napirendi ponthoz fűzött kiegészítésben Nagy Sándor alpolgármester elmondta: a vasúttársaság számítási módszerét alkalmazva jött ki a jelzett összeg. Nem lesz nettó bevétel a 250 millió forint többletbevétele a városnak, mert a vasútvillamosok jobban fogják terhelni villamospályát, ezért azok karbantartására többet kell a jövőben fordítani – jelezte az alpolgármester.

B. P.

Címlapon

mutasd mind