Pénzt szerzett Brüsszel, hogy a tagországok támogatni tudják a rászorulókat

Gyorsan megállapodásra jutottak az energiaügyi miniszterek Brüsszelben, akik a rendkívüli tanácskozásukon megegyeztek a kötelező energiafogyasztásban és az energiatermelő cégek bevételeinek korlátozásában. Az így befolyó összeget a rászorulók kapják majd.
Vass Imre

2022. szeptember 30. 13:28

Pénzt szerzett Brüsszel, hogy a tagországok támogatni
tudják a rászorulókat

A miniszterek a tanácskozáson az Európai Bizottság által javasolt intézkedéseket fogadták el. Ezek a következők:

 

Csökkenteni kell a keresletet

A tagállamoknak meg kell majd határozniuk az órák azon 10 százalékát, amikor az energia ára várhatóan a legmagasabb, és e csúcsidők alatt csökkenteniük kell a keresletet.

Bevételek korlátozása

Az alacsonyabb költségű technológiákat alkalmazó termelők bevételét ideiglenes korlátozzák. Idetartoznak például a megújuló energiaforrásokat, a nukleáris energiát és a lignitet használó termelők. A megállapodás szerint 180 euró/MWh fölötti bevételek részével a tagállami kormányok gazdálkodhatnak, és azt a fogyasztói energiaköltségek csökkentésére fordíthatják.

Ideiglenes szolidaritási hozzájárulás

Az olaj-, gáz-, szén- és finomítói ágazatokban végzett tevékenységekből származó olyan többletnyereség után kell megfizetniük az érintett cégeknek. A bevételeket a tagállamok juttatásként átirányítják az energiafogyasztókhoz, különösen a kiszolgáltatott helyzetben lévő háztartásokhoz, a súlyosan érintett vállalatokhoz és az energiaigényes iparágakhoz.

 

A két utóbbi intézkedésnek köszönhetően az EU 140 milliárd eurós pótlólagos forráshoz jut. 

 

Az energiaminiszterek tanácskozása azonban nem ért még véget, minden bizonnyal azért, mert a tagállamok több mint a fele továbbra is ragaszkodik az energiahordozókra vonatkozó ársapka megállapításához.