Pénzre várnak, hogy folytatódjon a Szegedi Tudósakadémia kollégiumának kialakítása

Közel két évvel ezelőtt kezdődött el a volt Bartók Béla Művelődési Ház épületében a Szegedi Tudósakadémia kollégiumának kialakítása. A kormány 1,3 milliárd forintot biztosított az építkezésre. A pénz elfogyott, az épület pedig még nincs kész, leálltak a munkálatok. Az alapítvány azonban bízik, hogy folytatható a kollégium kialakítása.

2020. szeptember 11. 10:54

Pénzre várnak, hogy folytatódjon a Szegedi Tudósakadémia kollégiumának kialakítása

Varró András, Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány elnöke közleményben tudatta, leállt az építkezés, amelyet még 2018. októberében a Fidesz bukott polgármesterjelöltjének, Nemesi Pálnak cége, a Ferroép Zrt. kezdett el.

Májusban már hírt adtunk arról, hogy bajban van a Szegedi Tudós Akadémia, mert elfogyott az állami támogatás. A Szegedi Tudós Akadémiát alapító Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány akkor formálisan szerződést is bontott a Ferroép Zrt-vel.

A Szegedi Tudós Akadémia tehetséggondozó programot 2013-2015 között dolgozták ki. Az országban 12 középiskolai laboratóriumban kezdődött meg a középiskolai diákok orvosbiológiai tudományos képzése, ahol 123 középiskola több mint 2000 diákja kapott és jelenleg is kap képzést, beleértve a határon túli magyar nyelvű gimnáziumok diákjait is. A Nobel-díjas kutatók által támogatott és vezetett középiskolai programból kikerülő legjobb diákok a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi viszonylatban is kiváló mentoraihoz kerülnek, ahol egyetemi éveik alatt is magas óraszámban végeznek kutatómunkát.

Az 5 évvel ezelőtt megítélt támogatás összege a jelentősen megemelkedett építőipari árak miatt nem fedezi a felújítás teljes költségét. Jelenleg az épület készültsége 60-70 százalékos.

Varró András a közleményben azt írta, az alapítvány már 2019 tavaszán jelezte a plusz forrás igényét a program támogatását elindító Miniszterelnöki Hivatal, az EMMI majd később a jelenleg illetékes minisztérium, az ITM felé is. Válasz azóta sem érkezett, így az építkezés 2020 májusában leállt. Az építkezés folytatására kormányzati támogatás és egy újabb közbeszerzési eljárás lefolytatását követően kerülhet sor.

Az Alapítvány vezetősége bízik benne, hogy a kivitelezés belátható időn belül folytatódni fog, és az épület újra Szeged belvárosának egyik ékköve lesz. – fogalmazott a közleményben Varró András.

Az épület története és jelenlegi állapota itt tekinthető meg: