Péntektől mindenki csak 600 forintnál drágább üzemanyagot lát majd a kutakon, de a magyar rendszámos autósoknak nem kell megijedniük

Rogán Antal részletezte egy kicsit Gulyás Gergely csütörtöki bejelentését.
Cservenák Zoltán

2022. május 26. 21:48

Péntektől mindenki csak 600 forintnál drágább üzemanyagot lát majd a kutakon, de a magyar rendszámos autósoknak nem kell megijedniük

A magyar rendszámos autótulajdonosok továbbra is hatósági áron tankolhatják a 95-ös (E10-es) benzint és a gázolajat. Ezek ára 480 forint marad literenként. A külföldi rendszámos autók tulajdonosai viszont péntektől a piaci árat fizetik majd, ez nagyjából 660 forint a benzin és 680 forint körül lesz a gázolaj estében – ennyit lehetett tudni a csütörtöki Kormányinfó után.

 

Felmerült azonban sok kérdés: miként tudják a kutak ellenőrizni, hogy ki, milyen üzemanyagot tankol, illetve hogyan kell jelezni a vevőknek egyértelműen, kire, melyik ár vonatkozik, ez ugyanis például fogyasztói jogokat is érint. És bár péntektől ez a szabályozás lesz érvényben, egyelőre kormányrendelet sincs, amit éjféltől be kellene tartani.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke a HVG-nek azt mondta, betarthatatlan a kormány bejelentése, épp a konkrétumok és a szabályozás hiánya miatt. Egri szerint a kétfajta árazás nem működik a fogyasztóvédelmi aggályok miatt, és azt sem tudnák ellenőrizni, hogy ki, milyen árazású benzinből tankolt, ha két pisztolyból ugyanaz jön, de az egyik drágább, a másik olcsóbb.

 

Ha hihetünk Rogán Antalnak, így tankolunk péntektől

 

Rogán Antal egy csütörtöki háttérbeszélgetésen – amiről a Portfolio.hu számolt be – azt mondta, ő úgy tudja, 

  • a benzinkutak péntektől az út menti totemoszlopokra ugyanúgy kiírhatják a hatósági árat, mint eddig,
  • de a kúton már a magasabb, azaz piaci árat kell feltüntetni.
  • A kúton hirdetményben kell tájékoztatni a fogyasztót arról, hogy két árazása van a 95-ös (E10-es) benzinnek és a gázolajnak.
  • A tankolás után a magyar rendszámos autók tulajdonosaitól viszont csak a kedvezményes árat kérik a pénztárnál.

 

Vélhetően a pénztárnál kell majd bemutatni az autó forgalmiját. Akinek külföldi rendszám van benne, az a magasabb literenkénti árat fizeti.

 

Rogán Antal a háttérbeszélgetésen elismerte: a módszer és a kettős árazás miatt vélhetően lesz vitája az Európai Uniónak a kormánnyal.