Penészes, vizes, építési területnek számító iskolában tanul Gödöllőn 500 gyerek

A felújítás alatt álló Török Ignác Gimnáziumnak még teteje sincs. A térség fideszes országgyűlési képviselője és a tankerület szerint az épület tökéletesen alkalmas a jelenléti oktatásra.
Kékes Viktória

2022. szeptember 29. 10:15

Penészes, vizes, építési területnek számító iskolában tanul Gödöllőn 500 gyerek

A gödöllői Török Ignác Gimnázium épületére nagyon ráfért a felújítás, az ehhez szükséges munkálatok elvégzéséhez több hónapra van szükség. Jól tudta ezt az igazgató is, akinek a kivitelező azt ígérte, ettől függetlenül megoldható lesz a tanítás, a munkák többsége ugyanis csak kisebb kellemetlenséggel jár majd. 

 

Ehhez képest úgy indult el a félév, hogy még tető sincs az épületen. A nagy esőzések miatt a gimnázium teljesen beázott, a falakról a lámpákból, konnektorokból is folyik a víz.

 

Az áldatlan állapotokat látva a Fábián Bertalan igazgató még augusztus végén kérelmezte a tankerületnél, hogy a munkálatok idejére online oktatásra állhassanak át, ám ezt nem engedélyezték az iskolának. Pontosabban nem érkezett hivatalos válasz eddig az igazgató kérelmére. Annyi bizonyos, hogy az életveszélyes épületet a térség országgyűlési képviselője (egyben a tankerület vezetője) Vécsey László jelenléti oktatásra alkalmasnak találta. 

 

Azaz mintegy 500 gyereknek (200 diákot egy városi művelődési házba sikerült átmenteni, ahol ugyan asztal nincs, de legalább van tető és meleg), a penészes, ázott falú, az elektromos hálózat nedvessége miatt kifejezetten veszélyes, hideg, tető nélküli épületben kell tanórákra járni.

 

A hvg.hu úgy tudja, számos szülő ezt egyszerűen megtagadja, és nem engedi ilyen körülmények között a gyerekét az iskolába. Többen azt mondták, ők a pedagógusokkal értenek egyet, szerintük is a digitális távoktatás az egyetlen szóba jöhető megoldás arra az időre, amíg legalább tető nem került az épületre.

 

„Láttuk augusztus végén, hogy az épület igen csehül áll, tudtuk, hogy nem lesz kész, de azt nem, hogy nem lesz tető, és így kell bejárni a gyerekeknek. Mikor beléptek először az iskolába, mindenki ledöbbent, hogy nem lehet ablakot nyitni, az aulába menni, az udvarra menni, nincsenek menekülési útvonalak, nincs büfé, az egész egy veszélyes építési terület. Kint van a nagy tábla az iskola előtt, hogy a munkások is csak védősisakban mehetnek be. A gyerekeink meg csak úgy. És ebben a nyolcosztályos iskolában vannak tízévesek is!”

 

A lap elért néhány pedagógust is, akik elmondták, hogy a múlt héten elrendelt igazgatói szünetben, bár ez nem volt jogszerű, és a Kréta rendszerben nem is tudták adminisztrálni, ők a diákok és szüleik kérésére mégis online órákat tartottak. 

 

„Próbáltunk egyezkedni a tantestületben, hogy jelentsük ki kollektívan, nem vagyunk hajnaldók oktatni ilyen körülmények között az iskolában, de végül sokan nem vállalták ezt a kiállást, akkora a nyomás a tankerület részéről”.

 

A tanárok és szülők is írtak már levelet Pintér Sándornak, sőt, az oktatásért felelős minisztert Gödöllő polgármestere személyesen is tájékoztatta már a helyzetről. Választ egyelőre egyikük sem kapott. Gémesi György arra emlékeztet, az iskolához a városnak jogilag már semmi köze nincs, annak a fenntartása, működtetése az állam feladata. Szerinte „óriási felelőtlenség” a tanárokkal és a diákokkal szemben is, hogy a tankerület vagy a miniszter nem engedélyezi a digitális távoktatást. 

 

 

 

 

 

 

Címlapon

mutasd mind