Pegasus-ügy: így futott el az RTL Híradó kamerái elől Varga Judit igazságügyi miniszter

A tévés riporter azt szerette volna megtudni, hogy Varga adott-e utasítást, hogy figyeljenek meg újságírókat. Legutóbb az Átlátszó fotósáról, Németh Dánielről derült ki, hogy megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel. A fotó-újságíró Szijjártó Péter adriai jachtozását és Orbán Viktor repülős luxusutazásait is megörökítette korábban.

2021. szeptember 22. 07:42

Pegasus-ügy: így futott el az RTL Híradó kamerái elől Varga Judit igazságügyi miniszter

Kedden írta meg a Direkt36, hogy Németh Dániel fotós-újságírót is megfigyelték a Pegasusszal, méghozzá idén július elején. Németh két telefonját is feltörték az izraeli kémszoftverrel, így minden adatához hozzáfértek ismeretlenek július 1-9. és július 5-9. között.

Németh fotózta többek között Orbán Viktor vejét, Tiborcz Istvánt, amint épp az FBI által körözött Ghaith Pharaonhoz kötődő üzletemberekkel tárgyal, de lencsevégre kapta Orbán Ráchelt is, amint Adnan Polat török származású milliárdossal ül a Gresham-palota teraszán. Ő készítette a hírhedt fotót tavaly Szijjártó Péter adriai jachtozásáról, de dokumentálta Mészáros Lőrinc utazásait és Orbán Viktor repülőzéseit is.

Likhita Banerji, a Németh Dániel telefonját átvizsgáló Amnesty Tech kutatója azt mondta: „Németh Dániel telefonjának megfertőzése a Pegasusszal, amit az Amnesty Tech megerősített, egy újabb felháborító példája annak, hogy az NSO Group kémszoftverét eszközként használják újságírók elnémítására”. Hozzátette: „a magyar hatóságoknak sürgősen független, átlátható és elfogulatlan nyomozást kellene indítaniuk az összes törvénytelen megfigyelés esetében, melyeket a Pegasus Projekt feltárt”.

Vizsgálat azóta sincs, a Fidesz rendre ellehetetleníti az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának ülését. Legutóbb titkosították a bizottság ülésének jegyzőkönyveit a témában 2050-ig, így semmi nem derülhetett ki, csak az, hogy Pintér Sándorék nem tagadták a Pegasus kormányzati alkalmazását.

A bizottság elnöke, a jobbikos Stummer János annyit mondhatott: „Nem hangzott el a válasz arra a kérdésre, hogy történt-e a magyar állam részéről ilyen jellegű beszerzés az elmúlt években”.

Az RTL szerette volna megkérdezni a Németh-ügyről Varga Judit igazságügyi minisztert, aki egyedüliként engedélyezheti Magyarországon a lehallgatásokat. A kérdést követően Varga fel-alá rohangált válasz helyett.