Pedagógussztrájk: minden szegedi gimnáziumból csatlakoztak tanárok (frissítve)

Sok általános iskola tanárai, tanítói is csatlakoztak a hétfőn kezdődő egyhetes tanársztrájkhoz. Nem mindenhol lesz ötnapos munkabeszüntetés, de a csatlakozó intézmények nagy száma jelzi: a tanárok elégedetlensége nem csillapodik.
Bod Péter

2023. január 18. 21:58

Pedagógussztrájk: minden szegedi gimnáziumból csatlakoztak tanárok (frissítve)

FRISSTÉS: cikkünk megjelenése után jelezték szerkesztőségünknek, hogy az SZTEJKI Eötvös József Gimnázium tanárai is csatlakoztak a hétfőn kezdődő demonstrációhoz, a demonstráció iskolai szervezői leadták a névsort és a hivatalos értesítést.

 

 * * *

 

Csatlakoztak a január 23-án kezdődő sztrájkhoz Szeged valamennyi gimnáziumából, így a Deákból, a Radnótiból, a Tömörkényből és a Ságváriból is tanárok – mondta el érdeklődésünkre a pedagógussztrájk helyi koordinálásával megbízott Milodánovics-Hegyi Adrienn, a Deák Ferenc Gimnázium tanára, a STEP – Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja és Egységes Szülői Frontjának tagja.

 

Egyben hangsúlyozta, hogy a város gimnáziumaiban és általános iskoláiban nem lesz feltétlenül öt munkanapos – január 23–27-e közötti – a sztrájk. Ez intézményeként változik, ahogy az is, hogy hányan demonstrálnak az iskolákban. Adott esetben ezt olyan körülmények is alakítják, mint például a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola esete, ahol tanítás nélküli munkanap lesz január 23-án, így a sztrájkhoz csak egy nappal később tudnak csatlakozni.

 

A Deák Ferenc Gimnáziumban egész hetes lesz a sztrájk, ám a törvényi kötelezettségeknek eleget téve a végzős osztályok valamennyi óráját megtartják a munkabeszüntetés ideje alatt.

 

A tanársztrájkhoz csatlakoztak az általános iskolák pedagógusai közül a Rókusiból, a Madáchból, a Gregorból, a kis Ságváriból, az Arany Jánosból, a Gedóiból, a Vörösmartyból, a Tabániból, a Dózsa Györgyből, a Petőfi Sándor iskola Bálint Sándor tagintézményéből és az üllési Fontos Sándor Tagintézményéből. Jelezték csatlakozási szándékukat a hétfőn kezdődő sztrájkhoz a szentesi Horváth Mihály Gimnázium és a domaszéki Bálint Sándor Általános Iskola egyes pedagógusai is. Más források arról tájékoztattak, hogy a Szegedi Szakképzési Centrumhoz tartozó oktatási intézmények oktatói közül is lesznek csatlakozók a jövő hétfőn induló sztrájkhoz.

 

Képünk Iványi Aurél illusztrációja: a madáchos tanárokról a fotó a nagy A walesi bárdok-olvasáskor készült

 

Mint a Szeged.hu-nak nyilatkozó Milodánovics-Hegyi Adrienn elmondta: a hétfőn kezdődő sztrájk csúcspontjának a január 31-ei napot szánják. Egy éve ezen a napon kezdődtek a máig tartó tanári tiltakozások, amelynek kiindulópontja az akkor megtartott figyelmeztető sztrájk volt.

 

A két nagy pedagógus érdekvédelmi szervezet, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szeretné elérni, hogy más hazai szakszervezetek is csatlakozzanak a január 31-ére meghirdetett tiltakozáshoz. Ebben az ügyben még folynak a tárgyalások.