Pedagógusok Szakszervezete: Nevetséges a ma beígért 20,8 százalékos béremelés

A csütörtöki kormányinfón beígért január elsejével életbelépő 20,8 százalékos béremelés mértékét elfogadhatatlannak tartja Totyik Tamás, a Pedagógus Szakszervezet alelnöke, aki Szegeden arról beszélt, hogy első lépésben legalább 30 százalékos emelésre volna szükség.
Bod Péter

2022. október 13. 17:29

Pedagógusok Szakszervezete: Nevetséges a ma beígért 20,8 százalékos béremelés

A 20,8 százalékos béremelést elviszi az infláció, így érdemben nem orvosolja a tanárok anyagi gondjait, ezért nevetséges a kormány ajánlata 

 

– így reagált a csütörtöki kormányzati bejelentésre Totyik Tamás, aki a Pedagógusok Szakszervezete megyei fóruma előtt nyilatkozott a Szeged.hu-nak.

 

Totyik kifogásolta, a kormányinfón elhangzottakból olyan alapvető dolgok nem derülnek ki, hogy az emelést az alapbérhez tennék hozzá vagy sem, ahogyan az sem, hogy az oktatási intézményekben dolgozó nem pedagógus munkavállalóknak – mások mellett pedagógiai asszisztenseknek, rendszergazdáknak – is jár-e vagy sem.  

 

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke elmondta azt is, hogy a kormány ajánlata alapján 2025-ig további 25 és 29–30 százalékkal növelnék a tanárok fizetését, és ezzel emelkedne bruttó 770 ezer forintra, ami már elérné fel a diplomás átlagbér 80 százalékát.

 

Totyik Tamás szerint ahhoz, hogy ez igaz legyen, második lépésben legalább 50 százalékos béremelésre lenne szükség.

 

A hazai pedagógusbérek kapcsán elmondta az alelnök azt is, hogy a román tanároknak 150 euróval magasabb a fizetésünk, és heti óraterhelésük 18 óra magyar tanárok 25,5-es óraterhelésével szemben.

 

A mostani sztrájktól függetlenül a szakszervezeti vezető szerint foglalkozni kell a magyar oktatási rendszerben alkalmazott tananyaggal, ami nem igazodik 21. század követelményeihez. Mindenképpen változtatni kell azon az állapoton is, hogy ma egy tizenegyedikes gimnazistának heti 37 órája van. Ilyen leterheltség mellett hogyan lehet készülni a másnapi órákra? – tette fel a kérdést.

 

A hazai pedagógus szakszervezetek nemrég tárgyaltak az Európai Bizottsággal, ennek bizonyos részleteit Totyik Tamás megosztotta a sajtóval. Kiderült, hogy 

 

a magyar oktatási rendszerben tanulók 28 százaléka funkcionális analfabéta, és mint ilyen a későbbiekben a munkaerőpiac számára használhatatlanok. Senki nem tudja, vagy nem akar belegondolni, mi lesz ezekkel az emberekkel, amikor kikerülnek a munkavilágába.

 

Megtudtuk az is, hogy a PISA-felmérések hétfokú skáláján annyira rosszul teljesítenek a magyar diákok, hogy 60 százalékuk a négyesnél alacsonyabb szint teljesítésére képesek. A robotika viharos térhódítása miatt tíz év múlva ők már nem fognak munkát találni.

 

Jelenleg 16 ezer tanár hiányzik az oktatás rendszeréből, és ez a szám a közeljövőben csak növekedni fog, mert sokan mennek az elkövetkező években nyugdíjba, és velük szemben sokkal kevesebben lesznek a pályakezdők. 

 

A tanárhiány miatt közel száz iskolát hamarosan bezárnak, 

 

ezek közül sokban nagy számban tanulnak roma származású diákok. Más intézménybe integrálásuk nagy kihívást jelentő feladat.