Pedagógusok Szakszervezete: kanyarban a 15 ezres tanárhiány – ha ma nagy a baj, holnap még nagyobb lesz

Riasztó létszámhiány, leszakadó bérek, a kormányzati és a társadalmi megbecsültség szinte teljes hiánya – címszavakban így lehetne összefoglalni a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) megyei fórumán elhangzottak.

2021. október 14. 18:32

Pedagógusok Szakszervezete: kanyarban a 15 ezres tanárhiány – ha ma nagy a baj, holnap még nagyobb lesz

Kongresszus után, sztrájk előtt címmel hirdetett fórumot Pedagógusok Szakszervezete Csongrád Megyei Szervezete csütörtökre Szegedre, aminek vendége a betegeskedő Totyik Tamás országos alelnök helyett Szabó Zsuzsanna, a szakmai érdekvédelmi szervezet elnöke volt.

Lesújtó képet festett a hazai közoktatás helyzetéről, amiről sokat elmond, hogy zuhan az erre jutó költségvetési összeg. A GDP 2003-as 5,7 százaléka helyett mára csak 3,5 százalékot kap az ágazat, de az ekkora csökkenést nem magyarázza meg a kevesebb gyerek.

Összesen 12 ezer pedagógus hiányzik az iskolákból és óvodákból, fokozatosan nő a nyugdíjba vonuló tanárok száma, és az belépők száma messze elmarad attól, mint amire szükség volna.

Hiába iskoláztak be 9 ezer olyan hallgatót a pedagógusképzésre, akik 2022-be fognak végezni, ezeknek egynegyede a tanulmányi idő alatt lemorzsolódik. Az induló számhoz képest megdöbbentően kevesen, mindössze közel 2 ezren lesznek azok, akik közülük elkezdi a pályát a kötelező minősítést követően – hangzott el a fórumon.

Tovább növelve fennálló létszámhiányt, szintén 2022-ben közel 5 ezer pedagógus megy nyugdíjba. Nem véletlenül fogalmazott úgy Szabó Zsuzsanna, a PSZ elnöke, hogy: ha ma nagy baj van, akkor holnap még sokkal nagyobb lesz.

Ha arra a kérdésre szeretne válaszolni a szakszervezet, hol tart ma a hazai pedagógustársadalom, akkor az állapotrajz a következőképpen fest: nincs oktatáspolitika, megszűnt a szociális tárgyalás, mérhetetlenül nagy az apátia a tantestületekben, és ezzel párhuzamosan a kormány minden érdekegyeztető fórumot leépített – hangzott el a szakszervezeti vezetőtől.

A tanári pályára belépők 230 ezer forintos bruttó jövedelemmel kezdenek, amiből 150 ezer forintot kapnak kézhez.

Növeli a gondokat, hogy ehhez nagyon sok munka, kötelező óraszám és felelősség társul. Aligha lehet csodálkozni, hogy ilyen jövedelmi viszonyok és szakmai követelmények miatt nagyon kevesen választják ezt a hivatást.

A hazai pedagógus társadalom kizsigerelt. Fáradtságát és fásultságát a jelenléti oktatásról a digitális oktatásra való átállás csak tovább fokozta. A digitális oktatáshoz lényegében semmilyen állami-kormányzati segítséget nem kaptak a, a nehézségeken a tanárok maguk lettek úrrá – fogalmazott Szabó Zsuzsanna, a PSZ elnöke. A vele készült interjút hamarosan közreadjuk.

B. P.

(Képünk illusztráció; fotó: MTI/Balázs Attila)

Címlapon

mutasd mind