Arany-, gyémánt-, vas-, rubindiplomások – pedagógusgenerációkat köszöntöttek a szegedi városháza dísztermében

Díszdiplomás pedagógusokat köszöntött Szeged önkormányzata nevében Botka László polgármester a városháza dísztermében szerdán délután. Az idén összesen 87 olyan pedagógus kapott díszoklevelet, aki több mint fél évszázada vette át tanári diplomáját. Most kezdik a pedagóguspályát 58-an, őket is köszöntötte a polgármester.
Rafai Gábor

2022. november 09. 16:14

Arany-, gyémánt-, vas-, rubindiplomások – pedagógusgenerációkat köszöntöttek a szegedi városháza dísztermében

– Szeretném kifejezni egész közösségünk és városunk nevében hálánkat, hogy egy élet munkájával nevelték, tanították a jövő generációját. Kevés meghatóbb dolgot tudok elképzelni Szeged, az Európa-szerte híres iskolaváros életében, mint azt, hogy itt, a városháza dísztermében mondhatunk köszönetet azoknak, akik hosszú évtizedeken keresztül neveltek bennünket, gyermekeinket és unokáinkat 

 

– kezdte köszöntőjét a polgármester.

 

Botka László: a pedagóguslét egy élethosszig tartó hivatás

Botka László a díszdiplomások mellett a város a pályakezdő pedagógusainak is köszönetet mondott azért, hogy ezt a hivatást választották. 

 

– Örülünk, hogy vannak, hogy még vannak és reméljük egyszer még többen lesznek.

 

A polgármester felhívta figyelmet arra is, hogy a pedagóguslét egy élethosszig tartó hivatás. Egy pedagógus számára pedig minden kitüntetésnél többet jelent az, amikor egy volt tanítvány köszönetet mond azért, amit elért az életben, hiszen a pedagógusok nélkül nem juthatott volna el oda.

Botka László: Közösen dolgozunk azért, hogy gyermekeinknek a huszonegyedik században is versenyképes tudása legyen

 

– Szent-Györgyi Albert egyszer azt mondta, nem elég a tudás, a tehetség, olyan közösség is kell hozzá, ami ezt értékeli. Biztos vagyok abban, hogy Szeged ilyen. Mi olyan közösségben hiszünk, ahol meghallgatják a tanárt, a diákot és a szülőt is, nem pedig kioktatják és fenyegetik őket. Közösen dolgozunk azért, hogy gyermekeinknek a huszonegyedik században is versenyképes tudása legyen. 

 

Az elmúlt években az önkormányzat megpróbált miden segítséget megadni ehhez. Az elmúlt öt évben felújítottak 6 bölcsődét, 12 óvodát és 2 általános iskolát is annak ellenére, hogy a kormány elvette az önkormányzatoktól az iskolák működtetését.

 

Szeged ismét példát mutatott, amikor kiállt pedagógusaiért

Botka László beszélt arról is, hogy már négy éve minden szegedi általános iskolás beiskolázását tízezer forinttal segíti az önkormányzat, de támogatják az iskolán kívüli rendezvények, programok szervezését is.

 

 

– Azt gondolom, hogy Szeged most is példát mutat az országnak. Büszke vagyok rá és biztos vagyok benne, hogy sok szegedi is az, hogy amikor az elmúlt hónapokban pedagógusok tízezrei álltak ki nemcsak az emberhez méltó fizetésért, hanem a tanszabadságért is, akkor Szeged ismét példát mutatott. A Dugonics tértől a Széchenyi térig húzódott az élőlánc, ami az elmúlt időszak legnagyobb szimpátiatüntetése volt a városban.

 

A köszöntés után összesen 87-en vehették át díszdiplomájukat a polgármestertől.

 

Az idén arany díszoklevelet vehetett át 39 pedagógus, ők ötven évvel ezelőtt kapták meg diplomájukat, hatvan év után gyémánt oklevelet vehetett át 24 pedagógus, vas oklevelet hatvanöt év után 16, rubin oklevelet a hetvenéves évforduló alkalmából 8 pedagógus kapott. 

 

Kühn János: Szeged nem csak szavakban hirdeti azt, hogy a jövő záloga a ma oktatása

A díszdiplomások nevében az idén Kühn János arany diplomás nyugalmazott pedagógus, a Tömörkény István Gimnázium egykori igazgatója mondott köszöntet.

Kühn János: Szegeden látszik, hogy munkánk nem volt hiábavaló (fotók: Iványi Aurél)

 

– Ezekben a válságos időkben, amikor a tanárok, a diákok és a jó érzésű emberek ezrei tüntetnek a közoktatás jobbítása érdekében, akkor van egy város, amelyik a hatalommal ellentétben nem csak szavakban hirdeti azt, hogy a jövő záloga a ma oktatása. Ironikus a helyzet, hiszen ma az önkormányzatoknak semmi beleszólásuk sincs az oktatás tartalmi kérdéseibe. Szeged mégis úgy érzi, annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedben elrabolták tőle a közoktatást, elismerést és megbecsülést érdemelnek azok a pedagógusok, akik hosszú éveken keresztül a szegedi fiatalok szellemi gyarapodásáért dolgoztak. Ez a mai nap is megerősítette bennünk azt hitet, hogy a munkánk nem volt hiábavaló, figyelnek ránk, megbecsülnek még akkor is, amikor már érdemben nem tudunk cselekedni 

 

– mondta az egykori gimnáziumigazgató.

 

Kilencvenöt évesen vehette át a rubindiplomáját

Bácsalmási Ferencné minden bizonnyal az idei ünnepség legidősebb résztvevője volt. A kilencvenöt éves egykori óvónő ma már csak unokáit és dédunokáit nevelgeti. Minden reggel úszni jár és naponta főz is.

 

– A gyermekmosoly adott értelmet az életemnek. Kilencven gyermekem is volt egyszerre, nekik mindig meséltem, de nem könyvből, hanem fejből. Nyelték szinte a szavaimat. Igaz, akkor nemcsak internet, de tévé sem volt még. Régen sokkal több figyelem jutott a gyerekekre. Ma a hatalmas adminisztráció mellett alig jut idő rájuk. A pedagóguspálya mindig nehéz volt, de nagyon szép. Én 540 forintos fizetéssel kezdtem, akkor sem becsülték meg jobban a munkánkat, mint most. Talán egyszer eljön az az idő is…

Bácsalmási Ferencné rubindiplomás pedagógus