Pedagógus-szakszervezetek Orbánnak: Nem fogadjuk el a kormány magyarázatát, miszerint a baloldal és Brüsszel akadályozzák a béremelést

Nyílt levelükben azt kérik, ne várjon az Európai Unióra a kormány, kezdje meg a béremelést.
Cservenák Zoltán

2022. október 07. 15:33

Pedagógus-szakszervezetek Orbánnak: Nem fogadjuk el a kormány magyarázatát, miszerint a baloldal és Brüsszel akadályozzák a béremelést

A béremelés megkezdését, és lényegében Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár lecserélését kéri Orbán Viktortól a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. 

 

Azt is szeretnék, a miniszterelnök nevezzen ki az oktatáshoz és annak átalakításához értő kormánybiztost, aki alkalmas a párbeszédre. A PSZ és a PDSZ követeli a 

  • az oktatás rendszerszintű átalakítását és modernizációját,
  • a munkaterhek csökkentését,
  • a pedagógushiány megszüntetését, valamint
  • a Nemzeti Alaptanterv felülvizsgálatát.

 

A két érdekképviselet a jövő hétre szeretne egyeztetést a pedagógussztrájkkal kapcsolatosan a kormány képviselőjével. Emlékeztetik Orbánt: a diákoknak nincs félnivalójuk, ahogy a jelenlegi miniszterelnöknek sem volt 1989-ben. 

 

A nyílt levél teljes szövege:

 

„Tisztelt Miniszterelnök Úr!

 

A sztrájkbizottságot alkotó Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kezdeményezi, hogy a pedagógusok világnapjára (október 5.) országszerte szervezett tiltakozó akciók, sztrájkok, tüntetések hatására a következő hét folyamán kerüljön sor a sztrájkbizottság ülésének mielőbbi összehívására.

 

A kormány képviselője (Maruzsa Zoltán belügyminisztériumi államtitkár) jelenleg azért nem folytat tárgyalást a pedagógusok szakszervezeteivel, mert a kormány várja az Európai Bizottság döntését a béremelés finanszírozásáról. A sztrájkbizottság szerint nincs mire várni, a kormány az állami költségvetésből is megkezdheti az érdemi béremelések azonnali kifizetését, amelyhez ragaszkodik a sztrájkbizottság. Nem fogadjuk el a jövőben azt a kormányzati kommunikációt, miszerint a baloldal, továbbá Brüsszel akadályozza az oktatásban dolgozók bérének emelését. A sztrájkkövetelések teljesítéséért továbbra is küzd a két szakszervezet!

 

Miután a társadalom is megértette, hogy a szakszervezetek évek óta nem pusztán bérharcot folytattak, hanem az oktatás nagyon súlyos problémáira hívták fel a figyelmet (ám a kormány évek óta semmilyen érdemi döntést nem hozott olyan kérdésekben sem, amelyeknek nincs költségvetési hatásuk), a PSZ és a PDSZ – a hosszabb távra szóló megoldások keresése érdekében – nyomatékosan arra is kéri Önt, haladéktalanul nevezzen ki olyan, az oktatás minden területéhez értő és az elmúlt időszak kudarcaihoz nem köthető kormánybiztost, akivel megkezdhető a szakmai párbeszéd az oktatás strukturális átalakításáról, a pedagógushiány megszüntetéséről, a munkaterhek csökkentéséről, a Nemzeti alaptanterv felülvizsgálatáról, a közoktatás modernizációjáról stb. A kormány pedig minden eszközével támogassa a kormánybiztossal kialakított megállapodás megvalósulását.

 

Tudjuk, az oktatás problémáit nem lehet azonnal megoldani, de a felsorolt témák megvitatása nem tűr halasztást.

 

A kormánybiztos kinevezését az indokolja, hogy ez a minden család életét és az ország jövőjét meghatározó terület még mindig nem rendelkezik saját minisztériummal, ezáltal nincs a kormányban közvetlen és hatékony képviselete.  A belügyminiszternek nincs szakmai tapasztalata, amely elősegítené az alapvető változásokat a közoktatásban.

 

A tüntető, demonstráló fiatalok – a társadalom támogatásával – azt bizonyították október 5-én: nem hagyják, hogy jövőjüket elvegye tőlük a mostani hatalom.

 

Nekik nincs félnivalójuk! Miként Önnek sem volt 1989-ben!

 

Budapest, 2022. október 7.

 

Pedagógusok Szakszervezete

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete”

 

Felfüggesztett, kirúgott, megfélemlített, figyelmeztetett tanárok

Pénteken a budapesti Karinthy-gimnázium 24 tanára elment a Külső-pesti Tankerületi Központba, hogy átvegyék azt a levelet, amit az igazgatójukon keresztül szeretett volna hozzájuk eljuttatni a tankerület, de ők nem vettek át. Azt mondták, szeretnék, hogy a tankerületi vezető, Rábel Krisztina adja át nekik a papírt. A tanárok délelőttig nem tudták, a levélben kirúgás vagy figyelmeztetés van, amiért polgári engedetlenséget hirdetve nem dolgoztak, de végül „megúszták” utolsó figyelmeztetéssel.

 

Nagy Erzsébet, a PDSZ elnökségi tagja a sajtónak azt mondta, a kőbányai Szent László Gimnáziumban és vidéki iskolákban is kaptak levelet a tanárok a szerdai polgári engedetlenség miatt.