Pecsenyével és forralt borral búcsúztak Tápén a téltől

A városrész ünnepi eseményeinek a sora a most negyedik alkalommal megrendezett Pecsenyesütő és forralt bor nappal lett teljes.
Pecsenyével és forralt borral
búcsúztak Tápén a téltől

– Tápé az a városrésze Szegednek, ahol mindig történik valami – fejezte ki elismerését az esemény megnyitóján Szabó Sándor országgyűlési képviselő a Heller Ödön Művelődési Házban, aminek az udvarán az árusok mellett arcfestők és farsangi álarckészítők mutatták be tudásukat.

 

– Szeged összetartó, szolidáris közösséget alkot, ezen belül az egyik legösszetartóbb a tápéi – tette hozzá az országgyűlési képviselő, aki hangsúlyozta: messze nemcsak gasztronómiai fesztivál a mostani tápéi, annak ellenére sem, hogy a középpontban a pecsenyesütés és a forralt bor készítése áll. Azt már a városrész önkormányzati képviselője, Szécsényi Rózsa tette hozzá, hogy ezúttal tizenhárom csapat indult a versenyen. A csapatok létszáma tetszés szerinti volt ez alkalommal is.

 

 

Mint megtudtuk, hat és tizenöt fős csapatok is bizonyítani szeretették volna, hogy az általuk készített pecsenyesültnél és forralt bornál nincs finomabb. Ott jártunkkor még éppen csak elkezdődött a pecsenyesütés és a forralt bor készítés. Két külön zsűri bírálta el a késztermékeket, amelyeket tizenkét óra után kellett leadni, ezek után délután hirdettek eredményt.

 

A csapatok a verseny előtti napon felvették a szervezők biztosította két kiló húst, amelyet a szombati versenynap előtt pácoltak. Nem meglepő, hogy a télbúcsúztatónak szánt eseményt a részt vevők jelentős része pálinkakóstolással kezdte, noha a túlzott hidegre egyáltalán nem lehetett panaszkodni.

 

– A mostani, évnyitónak is nevezhető Pecsenyesütő és forralt bor nappal lett teljes a tápéi–petőfitelepi–baktói éves programok sora – mondta el a Szeged.hu érdeklődésére Szécsényi Rózsa. Ezt követi a májusi Gyereknap, a júliusi Falunap és Tarhonyafesztivál, az októberi Tápéi búcsú, és a karácsonyi ünnep.

 

 

A tápéi ünnep csúcspontja a 13 órakor kezdődött zenés, maskarás felvonulás volt, amelyhez csatlakozott a Tápai Hagyományőrző Együttes. Ezt követően együtt gyújtották fel a kiszebábot, aminél egyértelműbb jele aligha lehet a télbúcsúztatásnak.

 

Ha pedig így áll a dolog, akkor valóban várjuk a tavaszt.