Paul Fox, az Egyesült Királyság nagykövete: Szeged nagyon érdekes és izgalmas város, azt a tudásbázist, ami itt van, mindenképpen érdemes kihasználni!

Először járt Szegeden Paul Fox, az egynapos látogatásán fogadta Botka László polgármester a városházán, de találkozott Mihálik Edvin Zöld város tanácsnokkal, és járt a Szegedi Tudományegyetemen is. Beszélgettünk a gazdasági válságról, az orosz–ukrán háborúról, arról, hogy III. Károly „erősen kezdett”, míg Liz Trussról ugyanez nem mondható el. Szerinte jobban járnának a skótok, ha maradnának az Egyesült Királyságban, még úgy is, hogy ki kellett lépni az Európai Unióból, hiszen tiszteletben tartották a népszavazás eredményét. Paul Fox sokunkhoz hasonlóan vágyik arra, hogy újra, csöndes, szinte már unalmas legyen a (világ)politika, de úgy látja, ez egy ideig még másképpen lesz.
Paul Fox, az Egyesült Királyság
nagykövete: Szeged nagyon érdekes és izgalmas város, azt a
tudásbázist, ami itt van, mindenképpen érdemes kihasználni!

– Ez most egy bepótolt látogatás, hiszen már februárban akart jönni, ám végül el kellett halasztani azt a találkozót. Most miről beszélgettek Botka László polgármesterrel, illetve miért akart Szegedre látogatni?

 

– Azért, mert Budapestről sok minden nem látszik rendesen. Fontos nekem, hogy megismerjem azt az országot, ahol dolgozom. „Nadjon orulok, hogy itt lehetek!” A polgármester megmutatta a fantasztikus városházát, gyönyörű épület. Baráti, partneri kapcsolatokról, gazdasági és oktatási együttműködésről beszélgettünk. Botka László azt is büszkén mondta, ezt én sem tudtam, hogy Szeged Cambridge testvérvárosa, és Szegeden kívül csak egy másik testvérvárosa van: a gyönyörű és híres német egyetemi város, Heidelberg. Szeged nagyon érdekes és izgalmas város, itt van a BP, talán nem véletlenül. Azt a tudásbázist, ami itt van, mindenképpen érdemes kihasználni, bízom abban, hogy ezt egyre több cég ismeri fel a hazámból.

 

 

– Két évet dolgozott Moszkvában, nem is olyan régen. Milyen volt akkor Oroszországban, látszott-e bármi abból, hogy kitörhet egy ilyen háború, és Putyin Ukrajnára tör?

 

– Igazából nem. És borzasztó, hogy kitört egy ilyen háború, és ami még borzasztóbb, egyelőre nem látni a végét. Oroszország villámháborúra, gyors győzelemre készült, ebből nem lett semmi. Viszont ezekben a napok, sőt hetekben, hónapokban senki nem képes megmondani, hogyan és mikor érhet véget a háború. Az lenne a legjobb, ha hamar béke születne, ha Oroszország feladná eredeti terveit, de ezt remélni manapság több naivitásnál. Mi azt tudjuk most tenni, hogy minden támogatást megadunk Ukrajnának, NATO-tagként nem is tehetünk mást. Egy szuverén állam lerohanását nem lehet másképp értékelni, csak agresszióként, ami ellen fel kell lépni, és segíteni kell abban, hogy a megtámadott a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban védekezzen a támadás ellen. Ebben segítünk az ukránoknak.

 

Botka László polgármester Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesterrel a városháza Dísztermében fogadta Paul Fox nagykövetet, majd a polgármester dolgozószobájában egyeztettek (fotók: Iványi Aurél)

 

– Kiléptek, elhagyták az Európai Uniót. Nálunk időről időre felerősödnek a kormány környékén is azok a hangok, amik szerint nekünk is ki kellene lépnünk. Tényleg megérte kilépni?

 

– A kormány végrehajtotta azt, amit a britek akartak, tiszteletben tartották a népszavazás eredményét, a demokratikus akaratot. Hogy más országok, akár Magyarország ilyenre készülne – nos, ez az ő dolguk. Nekünk most az a dolgunk, hogy megtaláljuk a helyünket a világban az Európai Unión kívül. Nem lesz egyszerű, nem megy egyik pillanatról a másikra, ez egy hosszú folyamat.

 

– A kilépés egyébként most a maguk szempontjából is újra érdekes kérdés, hiszen Skócia megint népszavazást akart, és ki akar válni az Egyesült Királyságból. Egyúttal újra a lehető leghamarabb be akar lépni az Európai Unióba.

 

– Egyetértek, érdekes kérdés, érdekes helyzet, de nemcsak a fentiek miatt érdekes. Skócia újbóli kilépési törekvése azért is érdekes, mert II. Erzsébet óriási szerepet játszott abban, hogy Nagy-Britannia egységes, erős ország legyen. Népszerű volt Skóciában, és ne feledjük, ott, a balmorali kastélyban hunyt el szeptember 8-án a királyi családnak nagyon fontos Skócia. A korábbi skót népszavazáson végül az ismert eredmény született, többségben voltak azok, akik a maradást pártolták. Értem és megértem az álláspontokat, azt a vitát, ami zajlik Skóciában ennek a helyzetnek a kapcsán. Diplomataként azt gondolom, Skóciának helye van a monarchiában, és jó helye van az Egyesült Királyságban. Ha végigviszik az újbóli népszavazást, akkor annak az eredményét ugyanúgy tiszteletben kell tartani, mint a Brexitét. Viszont azt is gondolom, az Egyesült Királyság és annak nemzetei együtt igazán erősek.

 

– Eltemették a királynőjüket, II. Erzsébetet, aki az egyik legfontosabb, legemblematikusabb alakja volt a XX. századnak az egész világon. Milyen lesz a monarchia III. Károly uralkodása alatt? Hogyan látják most a britek a királyi családot?

 

– Olyat éltünk meg, amire hosszú évtizedek óta nem volt példa. Nagyon fontos a folyamatosság, hogy azt érezze az átlagember, hogy Nagy-Britannia ugyanolyan erős és erős lesz, mint II. Erzsébet alatt volt. III. Károly ebből a szempontból – mondjuk így – jól rajtolt el, egyértelmű, határozott üzeneteket mondott a népének. A királyi család úgy gondolom, nem veszített népszerűségéből, elismertségéből, és azt látjuk, érezzük, összetartanak, talán soha nem voltak még ennyire egységesek, mint ezekben a hetekben. Nagyon érdekes és izgalmas időszakot él meg Nagy-Britannia.

 

 

– Viszont a királyi családdal ellentétben a kormányuk koránt sem tűnik egységesnek. Az utóbbi három-négy évben lassan több miniszterelnökük volt, van, mint a nyolcvanas évektől kezdve a kétezer-tízes évekig. Mi változott meg ennyire a hétköznapi politikában?

 

– Nem vagyok abban a helyzetben, hogy ezt pontosan megítélhessem, de az biztos, annyit mondhatok, III. Károly jó rajtjával ellentétben Liz Truss nem volt annyira szerencsés az indulásnál, mint az új király. És a válságok, az energiakrízis miatt egyébként sincs könnyű helyzetben. Napról napra bonyolultabb, keményebb az a helyzet, amiben van, amiben vezetnie kell az országot. Azt gondolom, a gyakoribb miniszterelnökcserék egyfajta reakció azokra a gyors változásokra, amiben élünk. A nagy 2008-as gazdasági világválság óta nem tudott igazán megnyugodni a világ, ott tűnt el a korábbi status quo. Minden mozgásban van, minden változik. Nekünk most a Brexit miatt, amiről már beszéltünk, újra meg kell találni magunkat a világban. Napról napra újra és újra meg kell vizsgálnunk a helyzetünket, nemcsak nekünk, minden más országnak is. Az orosz–ukrán háború ráadásul most még tovább bonyolítja az egyébként sem egyszerű helyzetet, emiatt a válság, a folyamatos változás még tovább tart majd. Nagyon jó lenne újra a lassúnak, szinte már unalmasnak tűnő kilencvenes években élni politikai, diplomáciai szempontból, de egy ilyen korszak most úgy néz ki, nagyon messze van még.

 

Nézzék meg a Szeged Televízió tudósítását is a nagyköveti látogatásról!