Parragh szerint nem a katásokért, hanem éppen ellenük kellene tüntetni

A kamara elnöke, Parragh László elmondta, számított arra, hogy nagy lesz a tiltakozás a kata-törvény megváltoztatása miatt. Szerinte a válság miatt kellett ilyen gyorsan meghozni a döntést, amelyről már hosszú idő óta szó volt.
Vass Imre

2022. július 16. 16:29

Parragh szerint nem a katásokért, hanem éppen ellenük
kellene tüntetni

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László a Potfóliónak adott egy hosszabb interjút. Ebben többek között arról is beszélt, hogy nem érti a kialakult helyzetet, mert a vállalkozásoknak a többsége lényegesen több pénzt fizet, mint aki katázik, igaz, jóval bonyolultabb adózási formák alapján. Szerinte ez azt jelenti, hogy az ország napi működését az a munkavállalói kör biztosítja, aki nem tudott vagy nem akart a katán keresztül rejtett munkavállalói viszonyt felvállalni. Úgy gondolja, ennek a 85 százaléknak kellene inkább tüntetni a kata ellen.

 

„Ha egy kényelmes, olcsó rendszert módosítanak, ott lesznek elégedetlenek, ez egy természetes reakció. Ha az ember felvállal egy kamara elnöki tisztséget, akkor azt komolyan kell vennie. A kamara elnökeként a teljes magyar gazdaság érdekeit kell képviselnem. Akkor is, ha ez konfliktusokat jelent. Ebben az értelemben semmi meglepő nincs a most tapasztalható vitákban.” – mondta az interjúban.

 

A kamarai elnök hozzátette: a döntés miatt sok olyan katás kerül ki a rendszerből, akik eddig kihasználták az adózási forma által nyújtott kedvezményes lehetőséget. Ők most döntési ponthoz érkeztek. Szerinte ezek az emberek nem a feketegazdaságba mennek vissza, hanem oda, ahonnan érkeztek, tehát a régi foglalkoztatójuknál lesznek alkalmazottak, vagy a vállalkozásuk olyan adózási módot választ majd, ami a számukra a legmegfelelőbb – mondta Parragh László.

 

A magas infláció kapcsán kifejtette, a Magyar Nemzeti Bank már nem tudja megfékezni az inflációt. Szerinte az MNB-nek fel kellett volna vállalni korábban, hogy befolyásolják a forint árfolyamát. „És ez az inflációra is ugyanúgy igaz, mert a forint esése hatással van rá. Végtelenül egyszerű kiengedni a szellemet a palackból, a visszatuszkoláshoz viszont kell Aladdin.” – tette hozzá.