Parragh László távozását követelik a tanárok és a tűzoltók

Sértő nyilatkozatok helyett a tűzoltók szolgálati nyugdíjat, a tanárok fizetésemelést és a munkaterheik csökkentését szeretnék.
Kékes Viktória

2022. május 27. 08:07

Parragh László távozását követelik a tanárok és a tűzoltók

Interjút közölt csütörtökön a Népszava Parragh Lászlóval. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke – egy körülbelül 11,5 millió forintos Rolex órával a csuklóján – többek között azt mondta: 

 

„sokféle motiváció létezik: a tanároknak ott a szabad nyár, délután négykor hazamehetnek. Minden egyes szakmánál más és más. Egy tűzoltót motiválhat a társadalmi megbecsültség és az adrenalinlöket”.

 

A Népszavának most reagált Parragh állításaira Salamon Lajos. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke szerint a társadalmi megbecsültség és az adrenalinlöket nem jelent kellő motivációt a tűzoltóknak:

 

„a tűzoltók társadalmi megítélése ugyan nem változott, ma is a megbízhatósági felmérések élén állunk, de ezért a boltokban nem kapunk semmit, bajtársaink kénytelenek másodállásban kiegészíteni keresetüket”.

 

Salamon arra emlékeztet: a megbecsülés egyik fontos tényezője volt a szolgálati nyugdíj lehetősége, ezt azonban elvették tőlük.

 

 

„Az »adrenalinlökettel« kapcsolatban értetlenül állunk Parragh úr nyilatkozata előtt. Egyébként ez alapján is szükség lenne a korai nyugdíjazás lehetőségére, hiszen a magas adrenalinszintű munkavégzésnek elég komoly egészségkárosító hatásai vannak. A szakszervezeti vezető szerint ma már toborzással is alig találni fiatalokat, akik a tűzoltó hivatást választanák, a létszámhiány pedig több éve nehézségeket okoz”.

 

A szakszervezeti vezető szerint az értelmetlen nyilatkozatok helyett egy olyan intézkedés-sorozatra lenne szükség, ami vonzóvá és kiszámíthatóvá tenné ezt a hivatást, és ami a jelenlegi dolgozókat is a pályán tartaná. 

 

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint Parragh László tévedésben él, ha azt hiszi, a tanároknak ott egy egész nyári szünet:

 

„a pedagógusoknak július első hetében ér véget a tanév, augusztus 20-a után pedig már be kell menniük a munkahelyükre. A köztes idő sem csak pihenéssel telik, sokan táboroztatnak, tanterveket készítenek, felzárkóztató programokban vesznek részt, akár saját szabadságuk terhére.Tanév közben nem is mehetnek szabadságra a pedagógusok, csak külön engedéllyel és indoklással vehetnek ki szabadnapot, amit sok esetben meg sem kapnak, ha igénylik. Parragh úr nyilatkozata nagy fokú tájékozatlanságra vall” – nyilatkozta a szakszervezeti vezető a Népszavának.