Parragh László szerint a tanároknak elég motiváció a nyári szünet, a tűzoltóknak meg az adrenalinlöket

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint szükség van a rendeleti kormányzásra és a különadókra. Parragh Matolcsy Györgyöt bírálta, Varga Mihállyal viszont egyetért. Az inflációs nyomás szerinte még hosszú ideig, legalább 2-3 évig velünk marad.
Kékes Viktória

2022. május 26. 08:14

Parragh László szerint a tanároknak elég motiváció a nyári szünet, a tűzoltóknak meg az adrenalinlöket

„Magyarországon nagyon magas a foglalkoztatási ráta, ez is azt igazolja, hogy az állam »csendes« jelenléte hasznos e téren. De sokféle motiváció létezik: a tanároknak ott a szabad nyár, délután négykor hazamehetnek. Minden egyes szakmánál más és más. Egy tűzoltót motiválhat a társadalmi megbecsültség és az adrenalinlöket” – ezt mondta Parragh László, a Népszavának. 

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beismerte, hogy az árstop miatt keletkezett többletköltséget más termékekre rakják rá a kereskedők (emiatt drágult brutálisan például a csirkecomb, a rétesliszt vagy a krumpli – szerk.), de szerinte ebben a kérdésben a kormánynak széles mozgástere van:

 

„Az árstop jelenlegi feltételei nem kőbe vésettek, menet közben könnyen módosíthatóak. Ki lehet terjeszteni más termékekre, vagy éppen kivonni a körből egyiket, de emelni is lehet a hatósági árat. A kormánynak van mozgástere és széles eszközrendszere, amellyel élhet és vélhetőleg élni is fog”.

 

A miniszterelnök által tegnap bejelentett különadók szerinte a jelenlegi válság kezelésére potenciálisan bevethető eszközök, a rendeleti kormányzást pedig „a józan ész diktálja”.

 

Parragh bírálta az MNB-t, amiért alulbecsülte az inflációs kockázatot, pedig „ezt évekkel előre lehetett látni”. Szerinte érdemi lépéseket kellene tenni ez ellen, de a jegybank

 

„Ehelyett tanácsokkal látják el a kormányt és különféle számmisztikával operáló programokat készítenek”.

 

Varga Mihállyal viszont egyetért: szerinte is hozzá kell nyúlni a katához, sőt a megszüntetését és egy új adónem bevezetését is támogatja. 

 

Parragh elmondta, hogy Orbán Viktorral továbbra is folyamatosan egyeztetnek, mert „egy cselekvőképes, erős kormány fontos a gazdaságnak, a működő, sikeres gazdaság pedig fontos a kormánynak”. 

Címlapon

mutasd mind