Parragh László: Nem gondolom, hogy megsértettem a tűzoltókat és a tanárokat

Meglepte a szakszervezetek heves reakciója a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét.
Kékes Viktória

2022. június 02. 11:00

Parragh László: Nem gondolom, hogy megsértettem a tűzoltókat és a tanárokat

Parragh László múlt héten interjút adott a Népszavának, amelyben (egy 11,5 millió forintos órával a csuklóján) arról beszélt, hogy

 

„Magyarországon nagyon magas a foglalkoztatási ráta, ez is azt igazolja, hogy az állam »csendes« jelenléte hasznos e téren. De sokféle motiváció létezik: a tanároknak ott a szabad nyár, délután négykor hazamehetnek. Minden egyes szakmánál más és más. Egy tűzoltót motiválhat a társadalmi megbecsültség és az adrenalinlöket”.

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének szavait óriási felháborodás követte, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete is Parragh lemondását követelte.

 

 

A kamara elnöke azonban jól láthatóan nem érti miért reagáltak ilyen vehemensen a tűzoltók és a tanárok. Az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról beszélt, hogy szerinte senkit nem sértett meg, meg is lepte a vehemens reakció.

 

„Én is voltam fiatal. Az embernek vannak álmai, vágyai, motivációi, és ez a motiváció nem mindig kizárólag a pénz. Én például tanár akartam lenni, annyira felnéztem a tanáraimra”.

 

Parragh szerint hivatástudat is van a világon, ezért „ennek a kettőnek az egyvelege” a meghatározó a pályaválasztásban. Ő például egy fillért sem kap a kamarai elnökségért, ez egyfajta motivációt jelent az életében.

 

Mindezek miatt sem lemondani, sem bocsánatot kérni nem hajlandó az érintettektől.

 

Azt azért elismeri, hogy valóban elöregedés tapasztalható a pedagógus pályán és szükség lenne béremelésre. Csakhogy 

 

„Minden béremelést úgy kell kezdeni, hogy megnézzük miből. (…) Egy ország addig nyújtózkodhat, ameddig a takarója ér”. 

 

Címlapon

mutasd mind