Parragh László: Erősen nőni fog a munkanélküliség, ezt már nem lehet elkerülni

A katát kinyíró MKIK elnök szerint a rendszerváltás óta nem látott sokkhatás érkezik.
Kékes Viktória

2022. szeptember 20. 11:33

Parragh László: Erősen nőni fog a munkanélküliség, ezt már nem lehet elkerülni

Interjút adott a Portfolio.hu-nak Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az unortodox gazdaságpolitikát kritizálva az mondta, nem lett volna szabad odáig jutnia Magyarországnak, hogy akár a GDP 10 százaléka is lehet a fizetési mérleg hiánya.

 

„A világgazdaság három ezrelékét állítja elő Magyarország, ezért nem csinálhatunk unortodox monetáris politikát”.

 

Parragh szerint az iparkamara már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet a gazdasági szerkezetváltás szükségességre. Szerinte az is segítene, ha az ország megtakarításainak egy része euróban lenne, 

 

„Nagy gond, hogy ez nem így van, számomra elképzelhetetlen, hogy kizárólag forintban finanszírozzuk magunkat”.

 

Az iparkamara elnöke összességében úgy látja, ha az Unió nem adja oda a nekünk járó forrásokat, az tovább nehezíti a magyar gazdaság helyzetét. Ha nem érkezik pénz Brüsszelből, akkor nem lát más lehetőséget, mint a devizakötvények eladása.

 

Parragh szerint is elkerülhetetlen a recesszió, most az a legfontosabb, hogy a kormány megtalálja „az egészséges egyensúlyt az inflációt féken tartó és a gazdasági visszaesést tartó gyeplők között és ügyesen mozgassa azokat”.

 

„Egész Európa recesszió előtt áll, ami alól Magyarország sem tudja kivonni magát, fontos azonban azt is látni, hogy megfelelő eszköztár alkalmazásával tompítani is lehet. (…) Az MKIK szerint a feldolgozóipart segíteni kell, fenntartva a likviditást, megteremtve a technológiai átállás lehetőségeit, át kell térni a hatékonyabb és zöldebb energiafelhasználásra”.

 

Azzal Parragh is tisztában van, hogy a magyar költségvetésnek arra nem lesz pénze, hogy minden területnek kellő mennyiségű támogatást nyújtson, ezt szerint nem lehet megoldani. 

 

„Azt sem hiszem, hogy annyi pénz lenne a munkahelyek megőrzésére a költségvetésben, hogy elkerüljük a munkanélküliség növekedését. Várhatóan sajnos erősen nőni fog a munkanélküliség, ezt már nem lehet elkerülni. Ez sem ördögtől való, hiszen tudjuk, hogy a gazdaság sohasem állandó, a konjunktúra és visszaesés időről időre váltakozik”.

 

Az iparkamara elnöke szerint a közelgő tél miatt nagyon fontos, hogy a háztartásoknak is át kell gondolniuk az energia fogyasztásuk lehetséges mérséklését, ezen kívül technológiaváltásba, hatékonyabb fűtési rendszerekbe, új nyílászárókba kellene most beruházniuk. Ugyanakkor a szolidaritásra is gondolni kell:

 

„Rengeteg elesett ember lesz, akiken segíteni kell majd. Nagyon remélem, hogy nem lesz igazam, de sajnos nagy esély van arra, hogy komoly nehézségekkel nézünk majd szembe a télen. Erre az államnak is fel kell készülnie”.