Parragh László a kata kinyírásáról: A most kiesőket nem éri jelentős hátrány

A Magyar Keresekedelmi és Iparkamara elnöke szerint az irány jó, a januári bevezetés viszont szerencsésebb lett volna. Szerinte biztos, hogy nem fog már puhulni a kata szigorításáról szóló törvényjavaslat.
Kékes Viktória

2022. július 12. 08:00

Parragh László a kata kinyírásáról: A most kiesőket nem éri jelentős hátrány

A tervezet illeszkedik abba az irányba, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara eredetileg javasolt, ugyanakkor kissé erőteljesre sikerült – így kommentálta a szervezet elnöke a Világgazdaságnak a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvénymódosítást.

 

Parragh László megjegyezte, hogy az MKIK várja a végleges döntést, és nem dolga minősíteni a politikai akaratot. 

 

„Mi letettük az összes verziót, illetve számítást az asztalra”. 

 

A VG kérdésére kizárta, hogy a kata tervezett módosítása még puhulna holnapig.

 

A kamara kalkulációi szerint az új törvény hatására a mintegy 450 ezres katás adózói kör nagyon jelentősen lecsökken, de számos olyan adónem létezik, amely átveheti a kata szerepét. 

 

„A most kiesőket nem éri jelentős hátrány, de alapvetően beterelődnek egy másik adónembe, aminek az ellenőrzése jóval egyszerűbb lesz állami oldalról”.

 

Parragh László emlékeztetett rá, hogy a kata átalakításának az az alapszituációja, hogy egyre többen ismerték fel, hogy a katát választva kedvezményesen kerülhető ki a közteherviselés. 

 

„Ha engedik, hogy közterhek nélkül, vagy minimális közterhekkel egyre többen jelenjenek meg, így pedig egyre kevesebben legyenek tényleges munkavállalók, azzal egy idő után megborul az adórendszer” - emelte ki.

 

Az irány tehát jó Parragh szerint, de a bevezetés dátumával kapcsolatban nem értenek egyet a kormánnyal:

 

„Szerintünk az év közbeni átállás mindig többet visz, mint amennyit hoz. De ha a kormány így dönt, a szereplők igazodni fognak ehhez”. 

 

A kata tervezett átalakításáról (amelyről várhatóan már ma, sürgősséggel szavaz a kétharmados kormánypárti többségű országgyűlés) itt és itt írtunk.