Parlamenti képviselők megerősítették: tényleg kirúgja Gulyás Lászlót a Szegedi Tudományegyetem

Önmagában elgondolkodtató, hogy ezt egy parlamenti bizottsági ülésen kell megtudni, de így történt. A felsőoktatásért felelős helyettes államtitkártól származik az információ.

2021. május 05. 19:41

Parlamenti képviselők megerősítették: tényleg kirúgja Gulyás Lászlót a Szegedi Tudományegyetem

Miután a Szegedi Tudományegyetemtől kedd este egy mismásoló, konkrétumokat nem tartalmazó közleményre futotta, a fél magyar sajtó azt találgatta, hogy valójában mi lesz Gulyás László sorsa. 

A Gulyás-ügyről a Szeged.hu írt először, de azt, hogy szinte biztosan felmondanak neki a Szegedi Tudományegyetemen, a HVG írta meg elsőként. Az információt később a Szeged Televíziónak többen megerősítették.

Azonban eddig várni kellett arra, hogy valaki a Fidesz környékéről vagy az egyetemről konkrétan kimondja, tényleg távozik a a rasszista, szexista és homofób kijelentései miatt bepanaszolt oktató. A Telex írta meg szerdán, hogy 

„A parlament Kulturális bizottságának szerdai ülésén a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Hankó Balázs Zoltán azt mondta a bizottságnak, hogy az SZTE kivizsgálta a professzor ügyét, és arról tájékoztatta a minisztériumot, hogy a professzort elmarasztalták, munkaviszonyának megszüntetését kezdeményezték”.

A Telex az információt Szabó Szabolcs független és Ander Balázs jobbikos képviselőktől kapta, ők is tagjai a bizottságnak.

A Népszava úgy értesült, hogy Gulyás Lászlót a Magyarságkutató Intézetből is elküldik. Erről Horváth-Lugossy Gábor főigazgató tájékoztatta a lapot.

Íme, a Szegedi Tudományegyetem kedd esti közleménye:

„A dr. Gulyás László egyetemi tanár ellen benyújtott hallgatói panaszok ügyében elrendelt tényfeltáró vizsgálat lezárult, a vizsgálat megállapításait mérlegelve és azokra alapozva a Szegedi Tudományegyetem rektora, mint a munkáltatói jogkör gyakorlója, a Szegedi Tudományegyetem értékrendjével összhangban, meghozta a szükséges munkáltatói intézkedést.”

Szerdán sikerült fokozni a sumákolást

Négyzetre emelte a Szegedi Tudományegyetem a ködösítést Gulyás-ügyben szerdán. A Szeged Televízió pontosítást (vagy inkább konkrétumokat kérő) levelére ugyanis azt írták:

„A Szegedi Tudományegyetem tegnap kiadott közleményében minden kiadható információt a sajtó rendelkezésére bocsátott. A közlemény az egyetem honlapján megtekinthető”.

Címlapon

mutasd mind