Párizsba, Bergman szigetére, Tunéziába és az SBO-ra is elviszik a nézőket a Frankofón Filmnapok mozijai

A legújabb francia, belga, svájci, tunéziai, marokkói és kanadai filmeket láthatja a közönség az április 21-étől, csütörtöktől 27-éig tartó 12. Frankofón Filmnapokon. Budapesten négy moziban összesen huszonhárom filmet vetítenek. Szegeden, a Belvárosi Moziban nyolc filmalkotást vetítenek.
Rafai Gábor

2022. április 19. 18:26

Párizsba, Bergman
szigetére, Tunéziába és az SBO-ra is elviszik a nézőket a Frankofón Filmnapok
mozijai

A filmek mindegyike az utóbbi két évben készült és szinte mindegyik megfordult, díjakat nyert nagy nemzetközi fesztiválokon, Cannes-ban, Velencében, Locarnóban. A szegedi kínálat műfajilag most is igen színes, a skála a vígjáték különböző válfajaitól kedve a klasszikus regényadaptáción és a zenés filmen keresztül egészen a drámáig és a lélektani thrillerig terjed.

 

Vetítések

Április 21., csütörtök 18 óra – Csőke József terem

Elég a hülyékből

francia filmvígjáték

Albert Dupontel rendező alkotását a tavalyi Césaron a legjobb filmalkotás díjával jutalmazták. A történetben a 43 éves Suze Trappet megtudja, hogy súlyos betegségben szenved és úgy dönt, megkeresi a gyermekét, akit 15 évesen szült, és akiről akkor kénytelen volt lemondani. És megindulhat a nyomozás a hivatali útvesztőkben.

 

Április 22., péntek 18 óra – Balázs Béla terem

A fiunk élete

francia, katar, libanoni, tunéziai filmdráma

A megrázó erejű alkotásban Fares és Meriem tízéves fiúkkal, Azizzal a jól szituált, modern arab családot testesítik meg. Vidáman kocsikáznak Tunézia déli vidékein, amikor megtámadja őket egy terroristasejt, és Azizt meglövik. Mehdi M. Barsaoui filmje 2019-ben Velencében az Interfilm-díjat, Sami Bouajila pedig a legjobb férfi főszereplő díját nyerte el.

 

Április 23., szombat 14 óra 

Április 24., vasárnap 14 óra – Balázs Béla terem

A kis Nicolas és az elveszett kincs

belga, francia családi vígjáték

A kis Nicolas remekül érzi magát a bőrében: otthon a papa és a mama, az iskolában pedig ott vannak a haverok, akikkel mindig valami csínyen törik a fejüket. Csakhogy a papát előléptetik, ami költözéssel jár – az ország másik végébe! Nicolas el sem tudja képzelni, mi lesz vele a barátai nélkül. Úgyhogy nincs más megoldás, fel kell kutatni az elveszettnek hitt kincset, hátha az maradásra bírja a szülőket.

 

Április 23., szombat 18 óra – Balázs Béla terem

Lány bilincsben

belga, francia bűnügyi filmdráma

Lise 18 éves, a szüleivel lakik, a körülményei rendezettek, az érettségit sikerrel letette. Csakhogy két éve házi őrizetben van, bűnügyi vizsgálat alatt áll: a legjobb barátnője meggyilkolásával vádolják.

 

Április 24., vasárnap 18 óra – Balázs Béla terem

Ördöngösök

francia horror, thriller

A háború után felvirágzó „fekete film” méltán világhíres klasszikusa ez a krimi-adaptáció, amely az ötvenes években játszódik egy francia kisváros sivár iskolájában. Michel, az igazgató zsarnok-szadista szigorral uralkodik a diákokon, a tanári karon és szívbeteg feleségén, Christinán, akié az iskola. Az elgyötört nejnek talpraesett kolléganője, Nicole segít megvalósítani a lassan megérlelődő gyilkos gondolatot. De a sokkolóan bemutatott gyilkosság csak kezdete ennek az izgalmakban bővelkedő, fordulatos és mesterien feszült filmnek, amelynek rendezője Henri-Georges Clouzot.

 

Április 25., hétfő 18 óra – Balázs Béla terem

Ahol a nap felkel Párizsban

francia romantikus filmdráma

Jacques Audiard filmjében egy fiatal lány, Émilie egy nagy presztízsű egyetemen végzett, mégis egy call centerben kénytelen dolgozni. Párizs tömbházakkal teli negyedében lakótársat keres, így kerül az életébe az elbűvölő tanár, Camille. Bár kettejük között viszony alakul ki, a férfi mégis egy másik lányhoz, Norahoz vonzódik. Norát a diáktársai összekeverik Amberrel, a híres szexchat-munkással. Nora szeretne megszabadulni a róla kialakult képtől, ezért felkeresi a hasonmását. Három nő és egy férfi története bontakozik ki ebben a romantikus filmben, akik barátok, néha szerelmesek, gyakran mindkettő.

 

Április 26., kedd 18 óra – Balázs Béla terem

Bergman szigete

belga, francia, mexikói, német, svéd filmdráma

A német-angol házaspár, Chris és Tony a svédországi Fårö szigetére érkezik, hogy heteken keresztül Ingmar Bergman egykori otthonában alkossanak. Mindketten sikeres filmrendezők, és itt, a világtól elzárva, puritán visszavonultságban szeretnék megírni következő forgatókönyvüket. Az északi nyár hűvös és inspiráló, Bergman szelleme pedig ott lebeg minden sarkon. A képzelet és valóság közti választóvonal egyre homályosabbá válik.

 

Április 27., szerda 18 óra – Balázs Béla terem

Intenzív találkozások

francia film

Catherine Corsini alkotásában egy szakítófélben lévő párizsi nőt, Raphaëlle-t baleset éri: elesik az utcán, és eltörik a könyöke. A sürgősségi osztályon köt ki, ahol láthatóan végtelen hosszan kell várakoznia. A vidéki teherautósofőr, Yann munka közben megy el a sárgamellényesek tüntetésére, őt szilánkokkal teli lába miatt hozták be a kórházba. A nappalból éjszaka lesz, a betegek egyre türelmetlenebbek, az orvosok és nővérek túlterheltek, és odakint nem messze továbbra is óriási demonstrációk zajlanak. A tüntetők egyre durvábban csapnak össze a rendőrséggel, majd a kórházat is megrohamozzák.

 

A filmeket francia nyelven, magyar felirattal vetítik.