Parasztopera a Kisszínházban: templomromok között teszi a dolgát a végzet

A magyar drámatörténet egyik kultikus darabját, Pintér Béla Parasztoperáját húsz évvel a darab születése után tűzi műsorára a Szegedi Nemzeti Színház. A krimiballada egyedülálló tragédia és paródia, groteszk és megrázó egyszerre, van benne szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság. A szerző szerint „akinek tetszik, nézze meg többször is! Akinek nem tetszik, nézesse meg magát!”
Rafai Gábor

2022. március 19. 09:48

Parasztopera a
Kisszínházban: templomromok között teszi a dolgát a végzet

Ha létezik sok balszerencsével sújtott előadás a Szegedi Nemzeti Színház történetében, akkor Parasztopera minden bizonnyal az.

 

A krimiballadát eredetileg egy határon átívelő produkciónak szánta a színház, újvidéki és szegedi színészek előadásában, a marosvásárhelyi Keresztes Attila rendezésében.

 

Pintér Béla darabja azonban két év alatt színháztörténeti kuriózummá nőtte ki magát: 2020 márciusában a délelőtti főpróba idején jelentették be, a pandémia miatt a színházakat is bezárják, így a másnapi bemutató elmaradt.

 

Májusban, amikor enyhült a járvány szorítása, a színház újra elővette a darabot. Mivel az előadás a szegedi és az újvidéki színház koprodukciójában készült, ezért a határzár is nehezítette a munkát: leginkább csak a szegedi színészek tartottak felújító próbákat. Végül még sem sikerült eljutni a bemutatóig, mert jött az évad vége. 

 

A tragikus komédia azután egy ideig Csipkerózsika álmát aludta, végül ki-ki színpadra állította a maga Parasztoperáját. Az Újvidéki Színház művészeinek előadásában elkészült előadást másfél év után, tavaly szeptemberben a Városmajori Színházi Szemlén sikerült bemutatni.

 

A szegedi társulat szombaton este mutatja be a zenés krimiballadát Keresztes Attila rendezésében, de már csak szegedi művészek közreműködésével.

 

Az erdélyi rendező nem ismeretlen a szegediek előtt, az elmúlt évtizedben ő állította színpadra többek között Kosztolányi Dezső Édes Annáját, Molnár Ferenc Liliomját, vagy a La Mancha lovagját, a Hedda Gablert és az Ahogy tetszik című Shakespeare vígjátékot.

 

Pintér Béla Parasztoperája a maga nemében egyedülálló tragédia és paródia, groteszk és megrázó egyszerre – az elmúlt két évtized egyik legnagyobb színházi sikere. A 2002-es ősbemutató óta többen is bemutatták, húsz év alatt több száz előadást megért. 

 

A történet egy XX. századba telepített ballada, magyar falusi történet. A helyszín egy valaha szebb napokat látott, állatokkal és tehénlepénnyel teli templomrom, ahol a fiú házasodik, leginkább a saját mostohahúgába szerelmes, de a leendő ara már terhes, a húgot meg két hold szőlőért eladta a mostohaapa a részeges állomásfőnöknek. Az örömszülők sem boldogok maradéktalanul. Leendő nászék házassága romokban, a háttérben egy cowboyként emlegetett idegen, az örömszülők vagyonához pedig vér tapad.

 

Az épület homlokzatán az első pillanattól kezdve baljós felirat sejteti a közelgő tragédiát: „Anyám, édesanyám, miért szültél meg engemet? Szültél volna követ, ne fiú gyermeket!”

 

 

A végzet kezdettől fogva ott ólálkodik a színpadon.

 

Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. A darab nyelvhasználata is vegyes, egyaránt alkalmazza a népdalokból ismert költői képeket és a kocsmai veszekedések alpári fordulatait. Nem véletlen, hogy az előadást tizenhat éven felülieknek ajánlják.

 

„A történet talán sokak számára ismerős lesz – foglalta össze a darabot a szerző, Pintér Béla. – Nekem a nagymamám úgy mesélte, hogy Szabadszállás környéki emberekkel történt ez meg nagyon régen. Bocsássák meg nekem, ha egyelőre csak annyit árulok el belőle, hogy lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság. Akinek tetszik, nézze meg többször is! Akinek nem tetszik, nézesse meg magát!”

 

Pintér Béla zenés krimiballadáját kétéves „késéssel” március 19-én, szombaton este 7 órától mutatják be a Kisszínházban.

 

Szereplők 

Roland: Szaszák Zsolt

Anya (Balogné): Borsos Beáta

Apa (Balog Imre): Borovics Tamás

Julika: Sziládi Hajna

Etelka: Csorba Kata

Tündérke: Tánczos Adrienn

Feri: Poroszlay Kristóf

Állomásfőnök: Vicei Zsolt

Cowboy: Bánvölgyi Tamás

 

Alkotók

Zenekar: Koczka Ferenc, Keller Dániel, Mészáros Csongor, Nagy Gábor, Kisgyőri Krisztián, Porzsolt Antal

Díszlettervező: Fodor Viola

Jelmeztervező: Papp Janó

Mozgás: Fülöp Ádám, Márton Réka

Zenei vezető: Koczka Ferenc

Zenei asszisztens: Kardos Gábor

Énekmester: Vajda Júlia

Súgó: Almási Gyöngyi

Ügyelő: Nagy-Hajdú Szilvia

Rendezőasszisztens: Horváth Bettina

Rendező: Keresztes Attila