Parallel folyamatok az Alföldi Galériában: Kass János alkotásaiból nyílt kiállítás

Parallel folyamatok címmel nyílt gyűjteményes kiállítás a szegedi születésű grafikusművész Kass János alkotásaiból – szitanyomatokból, rézkarcokból, bélyegtervekből és más alkalmazott grafikai művekből – a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában.

2019. június 12. 12:07

A rendhagyó kiállítás létrejöttében szerepet vállalt a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a Kass János Baráti Kör, illetve a számos magángyűjtő, akik műtárgyakkal, kiadványokkal és dokumentumokkal segítették a tárlat létrejöttét.

A Londonban élő József Attila-díjas író, Sárközi Mátyás megnyitójában Szeged 2010-ben elhunyt díszpolgáráról, Kass Jánosról, mint barátjáról szólt, aki a második világháború idején a német megszállókkal szemben küzdő ellenállókat hamis iratok készítésével segítette.

Amikor a háború végén az Eötvös Kollégium feloszlatását követően társai közül többen kiadóknál helyezkedtek el, illusztrációs megbízásokkal segítették Kasst, a nyájas, türelmes és jóindulatú alkotóművészt, aki nemcsak remek ember volt, de kiváló művész és gondolkodó is.

Utóbbinak köszönhető, hogy képes volt azonosulni munkája során Bartók vagy Dante humanista üzenetével is.

Az ötvenes években, a Rákosi-korszak idején Kass baráti köre a nyugati kultúrát igyekezett képviselni és Kass határozott jellemét bizonyítja, hogy nevéhez egyetlen, a szovjet rendszert dicsőítő alkotás sem kötődik.

Sárközi Mátyás felidézte, hogy ezekben az években államosították családjuk kiadóját és megszüntették az édesanyja által szerkesztett újságot, aki végül műstoppolást vállalt, ám munka közben maga köré gyűjtötte az egykori Eötvös-kollégistákat – Mészölyt, Illyést, Pilinszkyt – és Kass Jánost is.

Sárközi Mátyás az 1956-os forradalom és szabadságharc bukása után emigrált Londonba, ahol a BBC magyar rádióadásának munkatársaként négy évtizeden át dolgozott.

A Londoni Magyar Intézetben ő nyithatta meg Kass kiállítását, aki 1981-ben az akkor már világhírű, magyar származású John Halas animációs filmrendezővel készítette el a világ első digitális animációs filmjét, a Dilemmát, amely Kass János Fejek című plasztikai sorozatán alapult.

A hódmezővásárhelyi kiállításban is megtekinthető animáció számos díjat kapott, és Cannes-i Filmfesztivál legjobb rövidfilmjének díjára is jelölték.

Kass János világának sokszínűségét jelzi a gyűjteményes kiállítás számos témája: a Kékszakállú herceg várához és a Hamlethez készített sorozatai mellett a zsidó ünnepeket bemutató alkotásait, gyermekek számára készült olvasókönyv-illusztrációkat és több általa tervezett bélyeget is láthat a közönség az Alföldi Galériában július 21-ig.