Papíron megnyitja a kormány az online sportfogadást a külföldi szolgáltatók előtt, valójában továbbra is NER oligarchák kezében marad

Az Európai Unió Bírósága kötelezte arra a kormányt, hogy változtasson az online szerencsejáték szabályain. Formailag most eleget is tesznek Brüsszel elvárásainak, a gyakorlatban azonban továbbra is Fideszhez közeli üzletemberek nyerészkedhetnek a több száz milliárdos üzleten.
Kékes Viktória

2022. február 17. 12:05

Papíron megnyitja a kormány az online sportfogadást a külföldi szolgáltatók előtt, valójában továbbra is NER oligarchák kezében marad

Benyújtotta a kormány az Európai Unióhoz azt a törvénytervezetet, amely megnyitja az online szerencsejáték piacot a külföldi szolgáltatók előtt is. Erre egy 2017-es ítéletében kötelezte erre az Orbán-kormányt az Európai Unió Bírósága. Ebben kimondták, hogy a Szerencsejáték Zrt. 2013-ban bevezetett monopóliuma ellentétes az uniós elvekkel.

 

A hvg most azt írja, hiába felel meg a tervezet az uniós elvárásoknak, a verseny valójában továbbra sem lesz nyílt. Hiába szab ugyanis komoly feltételeket a kormány a jelentkezők számára – legalább öt éve a piacon van; a tulajdonosi köre tíz éve feddhetetlen; legalább egymilliárd forintos alaptőkéje van –, arról, hogy ki kapja meg az engedélyt egyetlen ember, Bíró Marcell, a Miniszterelnöki Kabinetiroda korábbi államtitkára dönt.

 

A hvg szerint a kormány így továbbra is a NER oligarchák magyar tulajdonú vállalkozások  egyeduralmát biztosítja a hazai piacon.