Papírgyűjtés: tizenötezer kisdiák fél év alatt 6336 fa életét mentette meg

Egyre népszerűbb a papírgyűjtés. A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. évek óta szervez papírgyűjtési akciót iskolák és óvodák számára. Idén tavasszal 465 tonna, az év második felében már 528 tonna papír gyűlt össze. A legjobban teljesítő intézmények szerdán vehették át a díjakat.

2019. december 18. 17:44

A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. hagyományosan minden évben két alkalommal – tavasszal és ősszel – szervez papírgyűjtési akciót.

A szeptemberben meghirdetett akcióra minden eddiginél több, összesen 73 Csongrád megyei intézmény, 36 óvoda és 37 iskola nevezett. Az esemény 15 ezer iskolást és óvodást mozgatott meg. A gyerekek – a szülők és a pedagógusok segítségével – 528 tonna papírt gyűjtöttek össze.

Ezt a hulladékot a szegedi önkormányzati cég a dunaújvárosi papírgyárba szállítja és ott másodlagos nyersanyagként hasznosítják.

Kattintson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

– Egy tonna papír újrahasznosításával 12 fa életét lehet megmenteni. Az idén ősszel összegyűjtött 528 tonna papírral 6336 fát mentettek meg a kivágástól a gyerekek – mondta el a díjkiosztó előtt Koltainé Farkas Gabriella, a cég ügyvezetője.

A cégvezető elmondta, az akcióval több céljuk is van. Az egyik, hogy a papír újrahasznosításával megvédjék a fákat a kivágástól, a másik, hogy a gyermekeket és a családokat a természet védelmére, a környezettudatos életmód fontosságára neveljék. Kiemelte, a szegedi és a környékbeli intézmények egyre lelkesebben vesznek részt az akcióban.  

Az idén ősszel a legtöbb papírt a Karolina Általános Iskola és Gimnázium gyűjtötte össze, több mint 32 és fél ezer kilót.

– Korábban máshová adtuk le az összegyűjtött papírt, most először vettünk részt a szegedi cég akciójában és nagyon jók a tapasztalataink – mondta el a szatymazi Szent István Katolikus Általános Iskola igazgatója, Barna Károlyné.

A szatymazi kisdiákok egyetlen nap alatt több mint 15 tonna papírt gyűjtöttek, mert nemcsak az otthont talált papírkötegeket vitték be az iskolába, hanem talicskákkal a települést is körbejárták, hogy a feleslegessé vált újságokat, csomagolóanyagokat is összegyűjtsék. Így ők nyerték el az egyik iskolai kategória fődíját.

– Izgalmas volt – mondta a gyűjtésről az első osztályos Kertesz Márk. Osztálytársa, Jerkov Martin már bőbeszédűbb volt:

– Mi a mamától, Tolnáról is hoztunk papírt, mert eladták a szüleim a házat és ki kellett takarítani – mondta el.

A versenyen induló intézményeket, a gyerekek létszáma alapján csoportosították és ma, szerdán délután végül hat kategóriában hirdettek győztest. A győztes iskolák között 310 ezer forintot, az óvodák között pedig 190 ezer forintot osztottak fel.

A győztesek

Az iskolák közül

  • az I. kategória győztese a Karolina Általános Iskola és Gimnázium lett, az intézmény 150 ezer forint jutalomban részesült.
  • A II. kategória győztese a szatymazi Szent István Katolikus Általános Iskola lett, ezért 100 ezer forint jutalomban részesült.
  • A III. kategória győztese a Csengelei Általános Iskola, az intézmény jutalma 60 ezer forint.

Az óvodák közül

  • az I. kategória győztese az Építő utcai Óvoda lett, ezért 100 ezer forint jutalomban részesültek.
  • A II. kategória győztese a Negyvennyolcas utcai Óvoda lett, az intézmény 60 ezer forintot kapott.
  • A III. kategória győztese pedig a Ferencszállási Óvoda lett, jutalmuk 30 ezer forint.

rag