Pap Éva most megjelent könyve, a Megbocsátás, amit a Somogyi-könyvtárban mutattak be, arra keres választ, mennyit bír el egy házasság?

Pap Éva harmadik kötetét foghatta első ízben kezébe az az olvasó, aki az Ünnepi Könyvhétre hangolódás jegyében ellátogatott kedden este a Somogyi-könyvtárban megrendezett író-olvasó találkozóra. Az Álomgyár Kiadó gondozásában megjelent, Megbocsátás című regény első bemutatóját tartották a könyvtárban, ahol az írónővel alkotói folyamatokról, a friss regény kapcsán felmerülő gondolatokról Kosztolányi-Németh Marianna könyvtáros beszélgetett.
Hegedűs Réka

2022. június 08. 16:20

Pap Éva most
megjelent könyve, a Megbocsátás, amit a Somogyi-könyvtárban mutattak be, arra
keres választ, mennyit bír el egy házasság?

Az egyre népszerűbbé váló írónő korábbi két kötete, az És újra felkel a nap, valamint a Mielőtt lemegy a nap történelmi romantikus regényként íródtak, az ihletet a családi pincében talált levelek adták számára. 

 

A helyszín a Vajdaság, a főhősök pedig szabadkai fiatalok voltak. 

 

Ehhez a vidékhez a szerző személyesen is kötődik, hiszen férje is innen származik bunyevác-magyar családból, 1992-ben a délszláv háború miatt települt át Magyarországra. 

 

– Bár a határ közel van, mégis keveset tudunk az országon kívül élő magyarok életéről, sorsáról. Küldetésemnek érzem, hogy a regényeim által egyfajta hidat teremtsek a magyarok és a határon túliak történetei között – mondta az író.

 

A Megbocsátás Újvidéken játszódik és egy házaspár, Lizi és Tomo életében zajló megpróbáltatásokat követheti nyomon az olvasó. 

 

 

A regény kapcsán merül fel a kérdés: Mekkora terhet bír el egy házasság? Mely traumák megbocsájthatók, melyekkel tudunk együtt élni? 

 

„A megcsalásnál talán csak az út a rosszabb, amin eljutunk odáig” – hangzik el Tomo szájából, aki a vonaton, egy névtelen és ismeretlen utasnak meséli el élete történetét. 

 

A regény témája azóta aktuális, mióta a házasság intézménye létezik. A főszereplők hús-vér emberek, akikkel könnyen tud azonosulni az olvasó. Három nézőpontot kapunk: a férj, a feleség és annak a bizonyos harmadik személynek, Klaudiának a gondolatain keresztül bontakozik ki a történet. 

 

Az író nem mond ítéletet a szereplői felett, az olvasóra bízza, hogyan viszi tovább magában az olvasottakat, így éles tükröt nyújt, egyfajta szembesülést és önvizsgálatot vált ki az olvasóból. Hiszen sokszor süketek és vakok vagyunk észrevenni a problémákat, akár önmagunkban, akár a környezetünkben kellene keresnünk azokat.

 

– A megbocsájtás nem egy kimondott szó, egy cselekvés, sokkal inkább egy folyamat, egy hosszú út, amelynek olykor észrevétlenül érünk a végére – tette hozzá Pap Éva, aki termékeny szerző, az elmúlt két évben három regénnyel gazdagította Szeged irodalmi életét. 

 

Olvasótábora pedig izgatottan várja az újabb és újabb történeteit.