Pályakezdő fiatal alkotók produkciójával zárja az idei évadot a bábszínház

Négy pályakezdő fiatal – Bódi Zsófia dramaturg, Fodor Orsolya rendező, Virág Vivien látványtervező és Szász Petra zeneszerző – közös alkotásával, a Mara és a pillangófül című bábjátékkal búcsúzik az idei évadtól a Kövér Béla Bábszínház. Érzékeny témát vet fel az előadás: a gyerekek közötti csúfolódás, gúnyolódás apropóján arról tesz fel kérdéseket, hogyan tudjuk elfogadni önmagunkat olyannak, amilyenek vagyunk – persze mindezt a gyermekek nyelvén elbeszélve.
Rafai Gábor

2022. május 05. 18:39

Pályakezdő fiatal alkotók
produkciójával zárja az idei évadot a bábszínház

„A világ sokszor tűnik olyan helynek, ahova nem könnyű beférni. Egy ferdébb fog, egy szemüveg, egy nagyobb láb, has vagy akár fül – és máris kilógunk. Pont, mint Mara. Pedig Mara olyan gyerek, mint a többiek: ő is hord zoknit, rendszeresen lehorzsolja a térdét, és ki nem állhatja a spenótot, csak az átlagosnál kicsit nagyobb fülei vannak. És ha valaki kilóg, az szembeötlő, feltűnő, sőt, talán még ki is nevetik. Pont, mint Marát” – olvasható az előadás ajánlójában.

 

A darabról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Fodor Orsolya rendező arról beszélt, nem gonosznak vagy elítélendő akarták bemutatni azokat a gyerekeket, akik bántják, gúnyolják a főhőst, ők egyszerűen így szocializálódtak, ez számukra a játék része.

 

Megtudtuk, darabot egy brazil képeskönyv ihlette, és Mara útját mutatja be a nagy füle miatt érzett elkeseredéstől egészen addig, míg képes lesz elfogadni önmagát és ezután társai, akik korábban gúnyolták, kezdik őt is befogadni.

 

 

A darabban Mara édesapjától tudja meg, hogy fülei nem egyszerűen nagyobbak a megszokottnál, hanem pillangófülek, amelyekkel csodákra képes. Mara – amolyan szuperhősként – pillangófülei szárnyán indul el, haja virágos rétté változik, legyőzi a gravitációt, életre kelti a cipőjét, találkozik a Holddal és az út végén talán már nem is a fülei repítik, hanem saját maga száll: megtalálja és elfogadja önmagát.

 

– Azt remélem, ha megnézik a gyerekek ezt a darabot, talán elgondolkodnak azon, hogy ők abban a közösségben, amiben élnek, valójában hogyan is érzik magukat. Nem szerettünk volna recepteket adni, mindössze kérdéseket vetünk fel, remélve, a kis nézők ugyanúgy felteszik majd maguknak ezeket, mint a darab hősei – mondta az író, dramaturg, Bódi Zsófia.

 

Az előadást négy éven felülieknek ajánlják. A bemutató május 8-án, vasárnap délelőtt 11 órakor a Kövér Béla Bábszínház nagytermében lesz.

 

Az előadást májusban még nyolc alkalommal láthatják a nézők.