Palkovics László Szegeden: indok nincs, csak annyi, hogy nem kívánt együtt dolgozni a két kirúgott OMSZ vezetővel

Mondvacsinált okokkal lezárták a szegedi egyetem bölcsészkarának épületét pénteken délelőtt, azt követően, hogy megérkezett oda Palkovics László technológiai és ipari miniszter, aki a meteorológiai vándorgyűlésnek volt a résztvevője.
Bod Péter

2022. augusztus 26. 13:04

Palkovics László Szegeden: indok
nincs, csak annyi, hogy nem kívánt együtt dolgozni a két kirúgott
OMSZ vezetővel

Előzetesen még azt sem lehetett biztosra venni, hogy a Magyar Meteorológiai Társaság kétnapos vándorgyűlésének másnapján részt vesz-e az a Palkovics László, aki néhány napja azonnali hatállyal és indoklás nélkül felmentette az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) két vezetőjét.

 

A miniszter kicselezte a sajtót, mert sokkal korábban érkezett meg pénteken délelőtt Szegedre, így hiába érkeztek oda a sajtó képviselői fél tízre, nem találkozhattak Palkovics Lászlóval, aki ekkor már az épületben volt. Az egyetem biztonsági szolgálata az újságírókat és a fotósokat nem engedte be az épületbe.

 

A belépés regisztrációhoz között – közölték, ami azért érthetetlen, mert a Szeged.hu csütörtökön is tudósított az eseményről, és akkor az egyetem területére való belépésnél fel sem merült, hogy ehhez regisztráció volna szükséges.

 

 

Az egyetem sajtóosztályához irányítottak a bölcsészkar épületét hermetikusan lezáró biztonsági szolgálat emberei, amikor arról érdeklődtünk: milyen jogszabály tiltja, hogy belépjünk egy közintézmény területére. Az egyetem sajtószolgálata elérhetetlen volt, hiába igyekeztünk kapcsolatba lépni vele.

 

A Momentum szegedi szervezete Palkovics László érkezésének időpontjára flashmobot szervezett a bölcsészkar főbejáratához „Meg ne ázzon a miniszter” címmel, amire több mint ötven szimpatizáns érkezett, akik az Egyetem utcán esernyőiket tették egymás mellé a tiltakozás jeleként.

 

Külön pikánssá tette a helyzetet, hogy Palkovics László Radics Kornélia, az OMSZ leváltott vezetője helyett tartott előadást a szegedi vándorgyűlésen… Időközben kiderült, hogy a sajtót továbbra sem engedik be az épületbe, de előadása végeztével a miniszter válaszol a sajtó kérdéseire.

 

Körmendi Zoltán, a Momentum szegedi vezetője a helyszínen elmondta, hogy a bölcsészkarhoz tartozó Café Radnótiban találkozott közvetlenül a miniszter megérkezése után Rovó László rektorral és Fendler Judit kancellárral, akik a Momentum és a Szeged Televízió munkatársait arra kérték, hogy hagyják el a területet, mert az az egyetem területe. Körmendi Zoltán ugyanakkor egyetemi hallgató, egyetemi polgár, akit aligha lehet ilyen alapon kitiltani az egyetem területéről. Az egyetem vezetői kérésének a biztonsági szolgálat emberei adtak nyomatékot.

 

A bölcsészkar kapuján tartott rögtönzött sajtótájékoztatón Palkovics László az OMSZ lefejezésére vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, ennek az állami szervezetnek miniszterként ő a munkáltatója, és úgy fogalmazott, hogy a leváltott két emberrel nem kívánt együtt dolgozni a jövőben. Arra nem válaszolt, hogy az OMSZ vagy az augusztus 20-ai ünnepséggel kapcsolatos döntéseket meghozó operatív törzs tehető felelőssé a döntésekért.

 

A miniszter ezt követően viharosan távozott, aki mellé a szolgálati mikrobuszba beszállt erős biztonsági kíséret mellett Rovó László egyetemi rektor és Fendler Judit kancellár. A helyszínen jelentős rendőri jelenlét is volt.