Pálinkás József: Az egyetemek átalakítása értelmetlenül teszi tönkre a magyar felsőoktatást

Ezen a héten tárgyalja a Parlament a Szegedi Tudományegyetemet is érintő modellváltásról szóló törvényt. Pálinkás Józseffel, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökével beszélgetett Balogh Judit a Téma szerdai adásában.

2021. április 08. 13:32

Pálinkás József: Az egyetemek átalakítása értelmetlenül teszi tönkre a magyar felsőoktatást

Pálinkás József elmondta, a egyetemek alapítványi átalakítását a kezdetektől ellenezte – szerinte modellváltásnak nevezni ezt félrevezető. Ugyanis az történik, hogy miközben a felsőoktatás forrásait továbbra is a mindenkori költségvetés biztosítja majd, a kormány és az egyetemek közé beiktatnak egy új intézményt, a kuratóriumot.

Ezzel gyakorlatilag kézi vezérlés alá kerülnek az egyetemek, amivel a kormány teljesen értelmetlenül teszik tönkre a magyar felsőoktatást.

A Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke szerint az is teljesen példátlan, hogy a kuratóriumok tagjai élethosszig tartó kinevezést kapnak – az egyetemek vagyona pedig ezekhez szervezetekhez kerül.

Pálinkás szerint erről szól elsősorban a modellváltás: a felsőoktatási intézmények vagyonának megszerzéséről, a felhasznált források irányításáról. Elmondta, az ideológiai hatalomátvételnél fontosabb cél lehet az, hogy a kormány a jövőben a saját embereit juttathassa pozíciókhoz.

Az atomfizikus arról is beszélt, hogy az Új Világ Néppárt elnökeként elfogadná a miniszterelnök-jelöltséget, de egyelőre mégsem biztos abban, hogy elindul az előválasztáson. Mint elmondta, a pozíciót, amire ő elsősorban szolgálatként tekint, sok pártpolitikus is ambícionálja – a hat ellenzéki párt pedig arra törekszik, hogy ők kerüljenek előtérbe. Pedig a győzelmhez nagy szükség van a konzervatív szavazók megszólítására is.

Pálinkás szerint a 2022-es választást csak akkor képes megnyerni az ellenzék, ha arról is biztosítani tudja a választókat, hogy a 2010 előtti idők sem térnek vissza a kormányváltás után.

A teljes beszélgetést itt nézheti meg:

Tovább olvasom