Pál József az SZTE-ről a Témában: most kell a modellváltás, hogy el tudjuk költeni az érkező uniós forrásokat

Pál József a Doktori Tanács bölcsészettudományi képviselőjeként 20 éve vezeti a tanácsot. Azt mondja, szavazás nem volt, de valóban úgy érezte a tanácsülésen megszólalók szavaiból, hogy többségük elutasítja a modellváltásnak nevezett alapítványi működtetést. A szenátusban mégis igennel szavazott pénteken, és azt mondja, nem bánta meg a döntését, és azt sem, hogy még aznap lemondott.

2021. február 03. 08:15

Pál József az SZTE-ről a Témában: most kell a modellváltás, hogy el tudjuk költeni az érkező uniós forrásokat

„A tanács tagságának a többsége – benne volt ebben Szajbély professzor úr is – inkább meg akar a régi rendszerben maradni” – osztotta meg a Szeged Televízió Téma című hírháttér műsorának nézőivel a szenátusi ülést megelőző egyik tanácsülésen történteket Pál József professzor.

„Közel sem mindenki, és semmilyen szavazás nem volt. Kitűnő professzorok mondták azt, hogy bízzuk ezt Pál professzor úr lelkiismeretére, tehát, hogy a lelkiismeretem szerint döntsek” – magyarázta Pál József.

A többek által botrányosnak nevezett pénteki szenátusi ülés és szavazás – a 29 igen, 16 nem és 7 tartózkodás alapján – nagyon egyértelműnek tűnhet első ránézésre, de a modellváltás már 26 igennél is elbukott volna, mivel így nem ment volna 50 százalék fölé az igenek aránya az 52 fős szenátusban. Nem véletlen, hogy sokan kulcsfontosságúnak tartják annak a 6 szenátornak az igen szavazatát, akik eltérően voksoltak az őket küldő kar vagy doktori iskola tanácsának előzetes véleményéhez képest.

Pál József szerint a szenátusban nem szabadna számon kérni a szavazási fegyelmet.

„Egy egyetem esetében úgy gondoljuk, hogy tudósok vannak ott, egyetemi professzorok, stb., akik képesek az egyetem jövőjét látni, fölmérni az egyetem helyzetét, nem pedig valami befolyástól összenyomorított aggyal gondolkodó emberek ők”

– magyarázta a Fidesz szegedi alelnökeként politizáló professzor.

Pál József azt beismerte, hogy a doktori tanács többsége valóban azt az üzenetet tolmácsolta felé, hogy szavazzon nemmel.

Az interjú egyik legkellemetlenebb része ez volt:

Balogh Judit műsorvezető: – Tehát, a többség azt akarta, hogy nemmel szavazzon.
Pál József: – Mondjuk, igen.
Balogh Judit műsorvezető: – De hát mégis igennel szavazott.
Pál József: – És?

„Amikor a történelem előtt ezek a listák előjönnek, akkor nem mutogatok hátra, hogy x, y, z, aki egyébként meg sem jelenik a történetben, hogy hát, ő azt súgta nekem, hogy... Én csakis egyféle módon tudom ezt a munkát elképzelni, az egyetem többi részével együtt” – mondta a Témában a professzor.

Pál József kifejtette: az egyetemi oktatók legfelsőbb szintjén álló doktori közösség érdeke azt diktálja, hogy éljen azokkal a lehetőségekkel, amiket kínál az új rendszer.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha már demokráciáról kell beszélni, akkor a bölcsészkaron Gyenge Zoltán dékán tartózkodása és Szajbély Mihály nem szavazata megfelelt a bölcsészek kétharmadának akaratával, miszerint ne legyen alapítványi működős. Ő maga az igennel azt az egyharmadot képviselte, akik a modellváltás mellett állnak.

A professzor büszke a döntésére, és nem azért mondott le, mert szégyellte volna. Elmondta, nehezményezi, hogy a dékánnak és a doktori tanács tagjainak írt lemondó levelét valaki kiszivárogtatta a sajtónak.

„Mindent átgondolva, felkészülve, komoly esélyt adtam arra, hogy a végén igennel fogok szavazni. De ezzel még nem döntöttem el. De ezt a lehetőséget magamnak kezdettől fogva bekalkuláltam” – tette hozzá.

Pál professzor szerint nem lenne értelme a szenátusnak, ha mindenki kötött szavazattal jönne, azaz mindenki az általa képviselt közösség akaratának megfelelően szavazna, akkor is, ha más a személyes véleménye.

Érdekesség, hogy például Görög Márta, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja éppen így járt el, kötötte magát a kari tanács akaratához, így nem szavazta meg a modellváltást.

Lemondását a szenátori pozícióról Pál József azzal magyarázta, hogy a doktori tanácsban több olyan emberrel sem értett egyet, akiket tisztel, ezért úgy érezte, hogy közvetlenül a szavazás után vissza kell adnia a megbízatását.

„Úgy látom, hogy a modellváltás az egyetemnek jó. Most érkezik ide egy viszonylag nagy – sokszor elhangozott ez a szám, 1500 milliárdos EU-s, állami támogatás – ehhez egy modellváltást most kell létrehozni, hogy el tudjuk költeni” – magyarázta Pál professzor, majd azzal érvelt, az egyetemen sokan arra panaszkodnak: a bürokrácia miatt nem tudják hatékonyan elkölteni a forrásokat, milliárdok, milliók ragadnak bent.

Pál József szerint az alapítványi működéssel a pénzeket könnyebben és hasznosabban el tudják majd költeni.

Szerinte a városnak is az lenne az érdeke, hogy minél több pénz jöjjön a Szegedi Tudományegyetemre, hiszen az intézmény úgy használja majd föl ezeket a forrásokat, hogy abból Szeged is részesedik. „Különféle vállalatok, különféle cégek, a hallgatók is ideköltöznek, a vendéglők, a konferenciák, és a többi” – tette hozzá.

Pál József kijelentette: akkor sem hiszi, hogy másként szavazott volna, ha nem lenne a Fidesz szegedi alelnöke. Szerinte együttműködésre, értelmes beszélgetésre van szükség egy ilyen ügyben.

„Ötvenkét eleve kötött mandátum arra degradálná a szenátust, hogy mindenki bedobja egy postaládába, a titkárnő meg összesíti” – zárta szavait a bölcsészprofesszor.

Pál Józsefet a Szeged Televízió hírigazgatója, Balogh Judit kérdezte:

Címlapon

mutasd mind