Óvoda újult meg, közlekedési park, járdák és parkolók épültek Északi és Rókus városrészben

Bod Péter

2022. október 14. 18:50

Óvoda újult meg, közlekedési park,
járdák és parkolók épültek Északi és Rókus városrészben

– A környezetvédelem elkötelezett híve vagyok, képviselői munkám arra irányul, hogy választókörzetem, az Északi és Rókus városrész minél tisztább és otthonosabb legyen. Képviselővé választásomkor erre tettem ígéret, és az elmúlt három évben ennek megfelelően végeztem munkámat – mondta kezdésként a 9. választókerület megválasztott önkormányzati képviselője, Molnár Zoltán.

 

Az Északi városrészt érintő legnagyobb összegű beruházás a 2019. októberi önkormányzati választásokat követően a Cső utcai óvoda felújítása volt, amelyet a teljes rekonstrukciót követően 2020 júniusában adtak át – folytatta Molnár Zoltán, hozzátéve, hogy ez volt akkor a nyolcadik rekonstrukción átesett szegedi óvoda.

 

 

A beruházás nagyságrendjét jól jelzi, hogy összesen 510 millió forintot fordítottak a 41 éves épület felújítására, amiből 230 millió forintot az Európai Unió támogatásából, 280 milliót pedig önkormányzati forrásból fedeztek.

 

Mint Molnár Zoltán megjegyezte: ráfért a felújítás a Cső utcai ovira, ami házgyári technológiával készült még 1979-ben. Új nyílászárókat és hőszigetelést kapott az épület, korszerűsítették a vizesblokkokat, a konyhát, kifestették a csoportszobákat és a padló teljesen új burkolatot kapott.

 

– Bár már az átadás pillanatában nagy jelentőséggel bírt, hogy a fűtésrendszer korszerűsítésével és az energiatakarékos világítástechnikának köszönhetően közel hatvan százalékkal csökkent az intézmény energiafelhasználása, ám mára ennek még a korábbiaknál is sokkal nagyobb lett a jelentősége – utalt az energiaárak elszabadulása nyomán kialakuló válság következményeire az önkormányzati képviselő.

 

– Az már csak „ecsetvonás a teljes óvodai képen”, hogy az udvaron két ivókutat állítottak fel és a térburkolatot is teljesen megújították – fűzte tovább mondanivalóját Molnár Zoltán, hogy a Cső utcai óvoda mellett a Kodály téren, alakították ki azt az 570 négyzetméteres közlekedési szituációkat modellező tanpályát, amin a kicsik ismerkedhetnek a közlekedés alapszabályaival: a tanpályán különböző közlekedési szituációk – útkereszteződés, körforgalom egyirányú utca, gyalogátkelőhely – megoldását gyakorolhatják a gyerekek.

 

 

– Még a 2019-es önkormányzati választást megelőző kampányban jeleztem, hogy a választókörzet egyik fontos és minél előbb megoldandó feladatának tartom a Bibó utca újra aszfaltozását – mondta Molnár Zoltán. Az ígéret nem maradt ígéret, mert 196 méteres szakaszon, a Csaplár Benedek és Bartucz Lajos utca között, megtörtént az útfelújítás, aminek összköltsége 25 millió forint volt. De a Bibó utcában még ennél is több történt, mert az útrekonstrukció mellett elvégezték a járdafelújítás is. Az utcában több szakaszon hiányzott a járdafelület, ezt tették folyamatossá. A kivitelés forrása a képviselői keret volt.

 

Biztonságos és tiszta Kiserdőt is ígért, és hogy ebben az esetben átütő eredményről egyelőre nem lehet beszámolni, a körülmények adnak magyarázatot: a Kiserdő területe nem önkormányzati tulajdonban áll, annak magánszemélyek a gazdái. Az önkormányzat az elmúlt években több alkalommal tett vételi ajánlatot a területre, ám olyan magas árat jelöltek meg a tulajdonosok, ami nem volt elfogadható a városnak. Nem elhanyagolható előrelépés, hogy nemrég civil kezdeményezésre kitakarították a Kiserdőt, így a korábbi évek szemétől megszabadult a terület.

 

Viszont gyorsan sikerült megvalósítani egy másik választási ígéretet. Gyalogátkelőhely létesült a Csongrádi sugárút és a Tündér utca kereszteződésénél. Korábban itt nem volt, ami nemcsak nehézzé, hanem kifejezetten balesetveszélyessé tette a gyalogosok átkelését a forgalmas, többsávos úton. A Kukorica utcai játszótér kerítésének elkészítése azért volt fontos, hogy szomszédos utca autóforgalma ellen védelmet nyújtsanak a gyerekeknek.

 

Ugyancsak a helybeli felújítások listájára került a Sárosi és Margaréta utcák sarkának rendbetétele. Itt más munkák mellett körülbelül negyven négyzetméteres zöldfelületet alakítottak ki.

 

A városrész egyik régi gondja, hogy panelházakhoz megépítésükkor nem terveztek megfelelő számú parkolót. A kor igényeinek ez akkor megfelelhetett, de az idő már régen átlépett ezen. Az ilyen jellegű nehézséget csak fokozza, hogy egyre több fiatal család költözik be a panelekbe, nem ritkán két autóval – világított rá a parkolással kapcsolatos egye nehezülő helyzetre a körzet képviselője.

 

Ugyanakkor nagyon fontos a zöldfelületek védelme, amit pollerek kihelyezésével igyekeznek biztosítani. Szorosan idetartozó téma, hogy a most futó önkormányzati ciklus egyik fontos kivitelezési munkája volt a Csongrádi sugárút szervizútja parkolóinak felújítása, aminek költsége elérte az ötvenmillió forintot.

 

 

Sok kellemetlenséget jelentett az utóbbi években, hogy a Szegedre érkező cirkuszok sátrait a rókusi Tesco parkolójában állították fel, ami leginkább a közeli Bálint Sándor utcai házak lakóit zavarta. Képviselői segítséggel sikerült elérni, hogy más helyszínt válasszanak maguknak a cirkuszok.

 

Fontosnak tartotta megemlíteni Molnár Zoltán, hogy a helyi életminőséget szolgálják az olyan jellegű munkák is, mint a városrészben található padok felújítása és festése. A helyben élők komfortjának emelését szolgálják a járdafelújítások, ilyenek helyszíne volt a Vág, az Ősz, az Ács és a Cső utca az elmúlt időszakban. Az ilyen jellegű infrastruktúrát érintő fejlesztési munkák elsőbbséget élveznek városrész képviselőjének feladatai között.

 

Kezdetek óta nagy érdeklődést övezi az évente két alkalommal – tavasszal és ősszel – megtartott virágosztást. Legutóbb minden korábbit felülmúlóan sokan, becslésem szerint közel háromszázötven vettek részt a virágosztáson – hallhattuk Molnár Zoltántól.

 

A közösségformálásban és a helyi identitás megerősítésében fontos szerepet játszanak a családi napok az Északi és Rókus városrészben, amelyek közkedveltségéről sokat elmond ezeknek a rendezvényeknek a látogatottsága.