Ötven napig tart idén az Egyetemi Tavasz: koncertekkel, versmaratonnal és fotókiállítással is várják a szegedieket

Két év kényszerszünet után nyolcvan helyszínen csaknem háromszáz tudományos, ismeretterjesztő, kulturális, sport- és szórakoztató programot kínál a koronavírus-járvány után idén ismét megrendezett Egyetemi tavasz.
Rafai Gábor

2022. április 05. 12:21

Ötven napig
tart idén az Egyetemi Tavasz: koncertekkel, versmaratonnal és fotókiállítással is
várják a szegedieket

A rendezvénysorozatot 2004 óta mindig áprilisban rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája. Az Egyetemi tavasz megnyitóját hagyományosan a költészet napján, az egyetem egykori diákja, József Attila születésnapján tartják.

 

Idén a programok hivatalos megnyitóját április 11-én, hétfőn délután 6 órakor rendezik meg az SZTE Rektori Épületének átriumában. Az esemény egyben Müller Miklós 2000-ben elhunyt magyar–spanyol fotóművész kiállításának megnyitója is.

 

Müllerre egész életében nagy hatást gyakoroltak a társadalom szegény rétegei, néprajzosokkal járta a falvak világát, így vált a szociofotó elkötelezettjévé. 1938-ban, doktorátusa megszerzése után nem sokkal emigrált. Először Párizsba ment, majd portugáliai és marokkói kitérőkkel jutott el Spanyolországba, ahol saját műhelyt nyitott, és a szociofotók mellet számos portrét készített a korabeli spanyol művészvilág ismert alakjairól is.

 

A szegedi kiállításon megtekinthető lesz az a három kötet is, amelyeket Radnóti Miklós Müller Miklósnak dedikált.

 

Az egyetem kulturális irodája által szervezett tavaszi fesztivál visszatérő és közkedvelt programja, a Vers délben sorozat csütörtökön indul. Az érdeklődők minden hétköznap egy-egy költeményt hallgathatnak meg a déli harangszó után a Dugonics téren, a Szent-Györgyi szobornál. Idén először a megnyitó napján délben Zakar Péter rektorhelyettes mond verset.

 

A kulturális és sportesemények, kari napok, tematikus séták, tudománynépszerűsítő programok és konferenciák mellett a zene az idén sem hiányozhat a programok közül.

  • Többek között az Universitas Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Egyetemi Énekkar is ünnepi hangversenyt ad, lesz latin gitárest és operabeavató, koncertet ad a Zebra Zone, és bemutatja új lemezét a szegedi Tandi Flóra. A Szegedi Kortárs Balett pedig a Danza című két egyfelvonásos táncjátékával gazdagítja a fesztivál programját.
  • A rendezvénysorozat részeként április 25-én idén is megrendezik az egyetemi vers- és prózamondó versenyt.
  • Bemutatkozik az idén százéves újszegedi füvészkert is, május 28-án, szombaton növények napjára várják a szegedi családokat.
  • Az egyetem mezőgazdasági kara az idén már 36. alkalommal rendezi meg május 7-én Hódmezővásárhelyen a Szent György-napi juhásztalálkozót.

 

A Szegedi Tudományegyetem ebben a tanévben 440 éves, Szegedre éppen egy évszázada költözött, így a centenáriumi évben az Egyetemi Tavasz programjai is kapcsolódnak a kerek évfordulóhoz.

Címlapon

mutasd mind