Ötven milliárd forintot bukhatnak a magyar fogyatékkal élők Orbánék pökhendisége miatt

A nagy lakóotthonokból kisebbekben költöztették a fogyatékossággal élőket, erre kapott az Orbán-kormány 77 milliárd forintot az uniótól. A programba azonban több hiba csúszott.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 26. 08:42

Ötven milliárd forintot bukhatnak a magyar fogyatékkal élők Orbánék pökhendisége miatt

Összesen 77 milliárd forintot adott volna az Európai Unió a magyar kormánynak arra, hogy a fogyatékossággal élők nagy lakóotthonait felszámolhassák, a lakókat pedig kisebb bentlakásos otthonokba költöztessék.  

 

A Népszava azt írja, eddig 32 településen 93 otthonba költözött 1096 lakó, otthononként nagyjából 12 fő. Csakhogy hozzávetőleg még 9 ezer ember várja a kiköltözést, ők jelenleg 123 intézményben élnek, átlagosan 73-an intézményenként. A problémát csak kicsit szépíti, hogy további 73 épület épül vagy elkészülten várja a lakókat, ami 829 lakónak jelent új lehetőséget, de még velük együtt is csak közel 20 százalékos lesz a „kitagolási” program.

 

2017 óta 23 milliárd forintot költöttek el, de nem volt minden rendben a programmal: civil szervezetek több hiányosságot is feltártak, majd az ENSZ küldött egy vizsgálóbizottságot, ők megerősítették, hogy baj van, a lakóotthonokban lényegében ugyanaz történik, mint a nagy intézményekben – írja a Népszava.

 

Az ellenőrök szerint akadályozták lakók önálló életét, pedig ez lett volna a „kitagolási” program célja.

 

Környei Kristóf, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa azt mondta:

  • a bentlakóknak sokszor nem adnak több jogot, mint korábban;
  • az új épületeket a régi intézmény mellé építették, így nem valósul meg az ott élők társadalmi integrációja;
  • az átköltözésük után a lakók nem kaptak megfelelő segítséget.

 

Környei Kristóf úgy fogalmazott:

 

„Az Európai Uniónak is kínos, hogy olyan projekteket támogatott Magyarországon, amelyek szembe mennek a fogyatékossággal élő emberek jogairól szóló ENSZ egyezményben foglalt emberi jogi követelményekkel”.

 

Jelenleg kérdéses, hogy határidőre fel tudja-e használni a még rendelkezésre álló 50 milliárd forintot az Orbán-kormány. Az unióval és az ENSZ-szel való vita miatt ugyanis egyre inkább úgy néz ki, kifutnak a határidőből, és akkor a pénz ottmarad az uniónál.

 

Vélemények

mutasd mind