Otthonra leltek a fakopáncsok a sikátorban: elkészült a Mondolo legújabb falfestménye, de csak később adják át

Elkészült Szeged első közösségi finanszírozással megvalósult, környezeti nevelő projektje, a Famanó Közösségi Projekt, amelynek keretében a Hági mögötti sikátor egyik nagyméretű falfelületére egy természetvédelemre ösztönző, hatalmas falfestményt készítettek a Mondolo Egyesület tagjai. A mű elkészült, de egyelőre nem lesz megnyitó, mert a fal előtti járda rekonstrukciója még húzódik és nehéz megközelíteni az alkotást.
Rafai Gábor

2022. október 10. 14:17

Otthonra leltek
a fakopáncsok a sikátorban: elkészült a Mondolo legújabb falfestménye, de csak
később adják át

Az egyesület korábban a Szetávval közösen a Városmetamorfózis program keretében öt falfestményt is létrehozott Szegeden. 

 

– Ez a programunk, a Nádor utcát a Somogyi utcával összekötő átjáróban speciális eset, szeretnénk az előzőket egy nagy falfestményben összekapcsolni úgy, hogy a gyermeki fantáziát helyezzük a középpontba. Úgy szeretnénk ezekkel a hasznos állatokkal a továbbiakban foglalkozni, hogy egy mesebeli világba helyezzük el azokat. A Famanókat szeretnénk felfesteni és az ő történetüket kívánjuk elmesélni, amiben bemutatnánk az erdei élővilág apró, ám annál fontosabb segítőinek lakhelyét és életét – mondta nyáron, a projekt indítása kapcsán Ézsiás Tamás, a Mondolo Egyesület tagja.

 

(fotók: Iványi Aurél)

 

Az elkészült festmény 17 méter hosszú, több mint két fél méter magas felület, amire Búzás Alíz készített látványtervet.

 

 

Június elején gyűjtést indítottak: az alkotás elkészítéséhez 655 ezer forintra volt szükségük, ami a határidő előtt, alig két hét alatt össze is gyűlt. 

 

A Muralpaint két alkotóját, Marton Ákost és Vinkó Leót kérték fel a munkára – korábban ők készítették a szegedi fűtőházak falfestményeit is.

 

 

Július elején el is kezdődhetett volna a munka, ám a területen zajló építkezés miatt ez jócskán elhúzódott és csak ősszel láthattak munkához a falfestők.

 

A napokban a Facebook-oldalán adott hírt az egyesület arról, hogy elkészült a mű.

 

„Az Egyesületen belül nagy egyetértés van afelől, hogy csak biztonságos körülmények között szeretnénk megtartani a hivatalos átadót, hiszen ez a falunk várja leginkább a gyerekeket... szeretnénk még a türelmeteket kérni, amint tiszta és biztonságos lesz a járda, rendezni fogunk egy átadó ünnepséget, hogy méltó módon zárjuk le ezt a már-már végtelenségig húzódó projektet!” – írják.

 

 

A Famanók az erdei élővilág szinte láthatatlan, ám annál fontosabb szereplőinek lakhelyét igyekszik a gyerekeknek bemutatni, az apró állatok segítségével felhívni a figyelmüket a holtfák, a rajtuk, bennük vagy belőlük élő élőlények fontosságára. 

 

Ezzel együtt új külsőt is adtak Szeged egyik sikátorának.