Ötszörösére ugrott a cégek rezsiköltsége

Többségük a megemelkedett költségek egy részét áthárította a fogyasztókra.
Kékes Viktória

2023. március 07. 11:19

Ötszörösére ugrott a cégek rezsiköltsége

Tízből nyolc hazai cég energiaköltsége tavaly legalábbis megháromszorozódott. Közel felük, 46 százalék már több mint ötszörös rezsivel szembesült – derül ki az EY nevű nemzetközi tanácsadó 70 magyarországi közép- és nagyvállalat megkérdezésével készült felméréséből, amit a Népszava szemlézett. 

 

Válaszlépésként 79 százalékuk a megemelkedő költségek egy részét a fogyasztókra hárította.

 

Bár a vállalatok több mint négyötöde szerint a versenyképesség csak energiahatékonyság-növelő beruházásokkal tartható fenn, a válaszadóknak csak a negyede döntött alternatív energiaforrás használata mellett. Ezek közül a leggyakoribb a napelem és a hőszivattyú.

 

A válaszadó társaságok 60 százaléka szerint a beruházások megvalósítását leginkább a szabályozási bizonytalanságok és a vezetőség erőforráshiánya akadályozza.

 

Kovács Levente energiapiaci szakértő szerint a hirtelen és drasztikus áremelkedés megváltoztatta a cégvezetők gondolkodását. Tarjányi Krisztina, a felmérést készító EY energiaipari tanácsadója szerint különösen fontossá vált az energiaköltségek pontosabb előrejelzése-tervezése, a megtakarítási lehetőségek feltérképezése, a közép- és hosszú távú stratégiák, valamint a megfelelő pénzügyi megoldások kialakítása.

 

A vállalatok működését leginkább a költségnövekedés, a csökkenő kereslet, a pénzügyi nehézségek és az alapanyaghiány fenyegetik. A folyamatos energiaellátás megszakadásától ugyanakkor jóval kevésbé tartanak.

Vélemények

mutasd mind