Ötszázezer forintot kapott a P. Mobil egy klipre, ami nem elég hogy rasszista, de nézhetetlen és hallgathatatlan is

Vajon miért költenek a pénzemből ilyesmire?! Vélemény.

2021. augusztus 04. 11:49

Ötszázezer forintot kapott a P. Mobil egy klipre, ami nem elég hogy rasszista, de nézhetetlen és hallgathatatlan is

Senki nem kért meg rá, hogy megnézem a P. Mobil új klipjét, amiben a 444 szerint

Schuster Lóránt barnára kent arccal, White Lives Matter-pólóban hámoz egy banánt.

Én magam döntöttem így. Meg is néztem, és azóta egy furcsa érzés kavarog bennem: egyrészt egy kis öröm, mert biztos vagyok benne, hogy ma ennél rosszabb, fájdalmasabb döntésem már nem lesz, másrészt a klip megnézése után percekig ültem a monitorra révedve és azon gondolkodtam, hogy hallottam-e ilyen szart mostanában.

Végül arra jutottam, hogy nem, én ilyen szart már nagyon régóta nem hallottam.

Vajon van-e 25 éves kor alatt bárki, akinek mond bármit a P. Mobil neve? Ha nincs, maradjon is így!

Hajlamosak vagyunk bizonyos zenekarokat jelentősnek, fontosnak, klasszikusnak gondolni a magyar könnyűzenében, akik vagy soha nem voltak azok, vagy csak nagyon régen, nagyon nagy jóindulattal. A P. Mobil az utóbbiak közé tartozik. Valamikor, valaha régen talán voltak valakik, most viszont azok, akik ilyen színvonalú dalokat és videoklipeket készítenek, és akiket az ilyen színvonalú klipjeik megvalósításáért 500 ezer forint közpénzzel támogat a NKA.

Pedig az ilyen színvonalú dalokat és klipeket semennyi közpénzzel nem kellene támogatni!

És nem csak azért, mert a zenekar vezetője, az egykori MIÉP-es politikus, a full rasszista, homofób, vállalhatatlan ideológiájú Schuster Lóránt, akit Orbán Viktor köszöntget a születésnapján, meg Varga Mihály tüntet ki „a gazdaság érdekében végzett kimagasló, példamutató tevékenységéért” (!!!), barnára kent arccal, White Lives Matter-pólóban hámoz egy banánt, amivel valamit nagyon üzenni akar, de hogy mit, azt pontosan el sem tudom, merem képzelni*, hanem mert a zene és a videoklip is brutális támadás az érzékszervek ellen. És ne jöjjön nekem senki azzal, hogy minden ilyesmi szubjektív, mert nem minden szubjektív:

váljék egészségére annak, akinek ez a klip és ez a dal tetszik, de attól még objektív tény marad, hogy ez a klip egy filléres, kínos gagyi, aminél médiafaktos gimnazisták is jobbat készítenek bármikor, a zene és pláne a dalszöveg pedig végtelenül gyenge, ócska, konkrétan zeneileg és prozódiailag hibás, rossz, értékelhetetlen.

Itt tart most a P. Mobil, meg az 500 ezer forintos állami támogatásoknál. Jár a taps. Nekik is, meg azoknak is, akik ilyen produkciókra egy fillért is adnak a mi pénzünkből.

(*A blackface, vagyis az, amikor egy fehér ember feketére festi az arcát, rendkívül erős sértésnek számít azokban az országokban, jellemzően az Egyesült Államokban, ahol jelentős a fekete bőrű lakosság aránya; a White Lives Matter-póló pedig egy rendkívül félresikerült, alapjaiban hibás elgondoláson alapuló reagálás a Black Lives Matter-mozgalomra és jelmondatra.)

Kovács M. Norbert